O elevă din clasa a 12 a de la Colegiul Jean Monnet din Ploieşti este internată la Secţia de Pneumologie a Spitalului Judeţean cu suspiciune de TBC. Adolescenta a fost dusă la mediul de familie, săptămâna trecută, de mama sa, după ce s-a simţit o perioadă îndelungată rău. Medicul din Strachiojd a trimis fata la analize suplimentare pentru a se asigura că nu sunt probleme mai grave. Din păcate, diagnosticul medicului specialist a fost unul destul de grav, iar acum eleva este internată pentru a i se confirma sau infirma diagnosticul.

Dacă va fi confirmat diagnostigul de TBC, toţi colegii fetei, dar şi profesorii vor fi nevoiţi să îşi facă analize amănunţite. 

Suspiciunea de la Colegiul "Jean Monnet" ne-a fost confirmată de medicul George Pungaru, coordonatorul compartimentului Igienă Şcoli din DSP Prahova, care ne-a informat că deja conducerea unităţii de învăţământ a dezinfectat toate clasele, dar şi camerele din internatul şcolii, deoarece adolescenta locuieşte în internat. 

Din păcate, dacă diagnosticul va fi confirmat, eleva va lipsi de la şcoală aproaximativ două luni.

Tuberculoza, sau TBC este o boală infecţioasă frecventă şi, de obicei, curabilă, provocată de diferite tipuri de micobacterii. Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta şi alte părţi ale corpului.

Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tuşesc sau strănută. Cele mai contagioase forme sunt cele asimptomatice şi latente. Una din zece infecţii latente progresează ulterior în boala activă. Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% din persoanele infectate. Simptomele clasice ale tuberculozei active sunt tusea cronică, cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpiraţia nocturnă şi scăderea în greutate (TBC se numea în trecut „boala consumării”, din cauza scăderii în greutate a persoanelor infectate).

România este ţara cu cel mai mare număr de îmbolnăviri de TBC din Uniunea Europeană. Se estimează că apar în medie 130 de cazuri la 100 000 de locuitori, faţă de media europeană de circa 30 bolnavi la suta de mii de locuitori. Se estimează că în România sunt aproximativ 30 000 bolnavi în toată ţara.