Una dintre cele mai mari probleme în încetinirea răspândirii COVID-19 constă în faptul că virusul este extrem de infecţios. Mai mult de atât, poate fi foarte greu de identificat. De fapt, unii oameni care sunt infectaţi nu au niciodată simptome.

Prin urmare, există probabil o mulţime de oameni care au avut deja coronavirus şi nici măcar nu ştiu. Din păcate, chiar şi acei oameni care intră în această din urmă categorie nu sunt imuni la ceea ce experţii se referă la COVID lung (Long COVID) sau „simptomele târzii”, un set prelungit de simptome legate de o infecţie iniţială.

Potrivit eatthis.com, Shirin Peters, MD, fondator al clinicii medicale Bethany din New York, este de părere că dacă aţi experimentat vreunul dintre simptomele pe care urmează să le citiţi,  începând cu luna martie 2020, aţi fi putut avea deja COVID.

Iată câteva semne sigure că aţi avut deja COVID-19, pentru a vă asigura sănătatea voastră şi sănătatea altora.

1. Semne sigure că aţi avut deja COVID. Ai dificultăţi de respiraţie persistente

Mulţi oameni infectaţi cu COVID-19 au dificultăţi de respiraţie ca simptom iniţial. Cu toate acestea, poate persista şi mai multe luni după aceea.

„Acest simptom se aseamănă cu senzaţia că nu poţi inspira sau expira cu lejeritate, ca de obicei”,  explică dr. Shirin Peters.

2. Ai o pierdere a anumitor simţuri

Aveţi probleme cu mirosul lucrurilor sau cu gustul mâncării? Pierderea simţului gustului sau a mirosului sunt cele mai comune simptome pe care mulţi pacienţi le raportează ca simptome iniţiale. Cu toate acestea, ele pot persista şi câteva luni.

„Mulţi oameni se plâng că au o poftă scăzută de mâncare”, a spus dr. Peters.

3. Ai oboseală extremă

Epuizarea este un semn comun că organismul tău se luptă cu o infecţie. Cu toate acestea, oboseala extremă este, de asemenea, unul dintre cele mai frecvente semne că prezinţi simptome târzii de COVID-19. Deci, cum vă puteţi da seama dacă trebuie să vă faceţi griji cu privire la oboseala excesivă?

„În momentul în care te simţi obosit după 8 ore de somn este un semn că ai o problemă de sănătate”, subliniază dr. Shirin Peters.

4. Semne sigure că aţi avut deja COVID. CDC enumeră mai multe efecte pe termen lung ale COVID

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) susţine că cele mai frecvent raportate simptome pe termen lung includ:

 • Oboseală
 • Respiraţie scurtă
 • Tuse
 • Dureri articulare
 • Dureri în piept

Alte simptome raportate pe termen lung includ:

 • Dificultăţi de gândire şi concentrare (uneori denumită „ceaţă cerebrală”)
 • Depresie
 • Dureri musculare
 • Durere de cap
 • Febra intermitentă
 • Lovituri uşoare în piept, fluturări, fâlfâiri, accelerarea ritmului cardiac (cunoscute şi sub denumirea de palpitaţii cardiace)

COVID-19 fără să vă daţi seama. Ce rămâne de făcut

Semnele de mai sus ar putea fi un indiciu al faptului că aţi avut deja COVID-19. Cu toate acestea, simptomele de mai sus pot fi şi de alte boli. Cu siguranţă, o tuse persistentă şi oboseala sunt bine cunoscute ca fiind o consecinţă a gripei.

Un test pozitiv pentru COVID-19 v-ar demonstra cu siguranţă dacă aveţi coronavirus, în momentul în care sunteţi bolnav. Este bine să reţineţi că, şi dacă aţi avut deja COVID-19, asta nu înseamnă că nu vă veţi putea reinfecta.

Aşadar, chiar dacă bănuiţi că aţi contractat COVID-19 înainte ca pandemia să lovească cu adevărat, este important să continuaţi să practicaţi metode de prevenire precum purtarea unei măşti, spălarea regulată a mâinilor şi practicarea distanţării sociale pentru a vă proteja pe dumneavoastră, cât şi pe ceilalţi.