Chitara electrică a lui Bob Dylan folosită în timpul faimosului său concert din Newport în 1965, cu o valoare estimată între 300.000 şi 500.000 de dolari, va fi scoasă la licitaţie la începutul lunii decembrie, la New York, a anunţat, joi, casa Christie’s.

Pe lângă chitara Fender Stratocaster din 1964, cu coardele originale, la licitaţia din 6 decembrie vor mai fi puse în vânzare cinci texte ale unor cântece interpretate de Bob Dylan, datând din 1965-1966, estimate fiecare la o sumă cuprinsă între 3.000 şi 30.000 de dolari. De chitara scoasă la licitaţie se leagă trecerea cântăreţului de la muzica folk la rock, în timpul festivalului de folk din Newport, Statele Unite. În timpul concertului din 24 iunie 1965, Bob Dylan, care era cunoscut pentru cântecele sale interpretate la muzicuţă şi chitară acustică, a cântat la această chitară electrică, alături de Paul Butterfield Blues Band. Publicul l-a huiduit şi l-a fluierat, iar muzicianul a părăsit scena doar după trei cântece. Chitara şi textele cântecelor au fost abandonate într-un avion privat, utilizat de Bob Dylan şi membrii grupului, în lunile ce au urmat concertului din Newport, şi au fost păstrate de pilotul aeronavei. Ulterior, Bob Dylan a contestat autenticitatea obiectelor, înainte de a le recunoaşte şi a accepta să fie vândute. Bob Dylan, pe numele adevărat Robert Allen Zimmerman, născut pe 24 mai 1941, în Duluth, Minnesota, este cântăreţ, compozitor şi poet, el fiind, de zeci de ani, una dintre figurile reprezentative ale muzicii mondiale. Cele mai celebre lucrări ale lui Dylan datează din anii ’60, când acesta a devenit faimos. Multe dintre cântecele sale, precum „Blowin’ in the Wind“ şi „The Times They Are a-Changin’“, au devenit adevărate imnuri antirăzboi şi ale mişcărilor pentru drepturile civile.

Cu o carieră impresionantă de aproape o jumătate de secol, Bob Dylan este unul dintre puţinii artişti al căror palmares include peste 30 albume de studio, 13 albume live, 14 compilaţii şi 58 de single-uri. Declarat de revista „Rolling Stones“ drept „cel mai important artist solo al tuturor timpurilor“, în 2004, Bob Dylan a adunat de-a lungul vremii o colecţie impresionantă de premii, care include 11 trofee Grammy. Printre premiile deosebite se numără şi cinci Grammy Hall of Fame, ce onorează înregistrările care au peste 25 de ani vechime şi o semnificaţie istorică şi culturală remarcabilă, precum şi o distincţie specială Pulitzer în 2008, pentru impactul profund pe care l-a avut asupra muzicii şi culturii americane. Bob Dylan a concertat la Bucureşti în iunie 2010, în cadrul „Never Ending Tour“ - turneul de concerte neîntrerupte ale cântăreţului, început în iunie 1988.