Un zbor între insulele Westray şi Papa Westray durează în jur de 90 de secunde. Distanţa dintre cele două aşezări scoţiene este de aproximativ 2 kilometri. În ciuda distanţei scurte, la licitaţia care a hotărât ce operator va efectua traseul în continuare au participat trei companii aeriene.

Insula Papa Westray este locuită de doar 70 de oameni. Aşezarea este recunoascută pentru varietatea speciilor de păsări care trăiesc acolo, pentru descoperirile arheologice, precum şi pentru plajele foarte frumoase.

De asemenea, principalul obiectiv turistic de pe mica insulă, care are o suprafaţă de aproximativ 9 kilometri pătraţi, este Knap of Howar, cea mai veche casă de piatră descoperită în nordul Europei. Arheologii spun că a fost construită în neolitic.

Unul dintre motivele pentru care există un zbor cu destinaţia Papa Westray este şi faptul că sunt în jur de zece copii care trebuie să ajungă la şcoala din Westray, o insulă care are aproximativ 600 de locuitori.

Avionul zboară de două ori pe săptămână, marţea şi joia. „Călătoresc foarte mulţi turişti care vin în Scoţia, de asemenea e foarte importantă şi pentru cei care locuiesc acolo, muncesc sau fac diverse afaceri. În plus, foarte important, copiii din Papa Westray nu şi-ar putea continua studiile dacă nu ar exista această cursă”, a declarat un reprezentant al companiei aeriene pentru The Telegraph. Un drum dus-întors costă în jur de 25 de euro.

Cartea Recordurilor a declarat zborul dintre cele două insule scoţiene ca fiind cel mai scurt făcut de o aeronavă de călători.

La extrema cealaltă, cel mai lung zbor cu avionul este considerat cel între Singapore şi Los Angeles. Călătoria durează 18 ore şi 30 de minute.