Vineri, 13, este ziua în care oamenii îşi schimbă planurile, amână operaţiile şi încearcă să nu facă lucruri esenţiale, pentru a nu fi loviţi de ghinion.

Originea superstiţiei, faţă de numărul 13, este incertă, ba mai mult, egiptenii şi chinezii considerau numărul ca unul norocos.
În schimb, hinduşii si vikingii se fereau mereu să stea 13 oameni în aceeaşi încăpere, cu atât mai puţin la aceeaţi masă. Se pare că superstiţia legară de vineri,13 are la bază mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos, toate au avut loc în zile de vineri. Mai mult, sfârşitul cavalerilor templieri a venit într-o zi de vineri 13.
 
Cu toate acestea, specialiştii spun că oamenii nu au făcut legătura între vineri şi ziua de 13 decât la sfârşitul secolului al XIX-lea - începutul celui de-al XX-lea, scrie descopera.ro. Paradoxal, mai puţine nenorociri Cu toate acestea, se pare că teama de această zi nu este îndreptăţită. Un grup de cercetători olandezi a ajuns la concluzia într-o zi de vineri 13 se petrec mai puţine accidente, infracţiuni, incendii etc., decât în oricare altă zi de vineri.

Cu toate acestea, se pare că teama de această zi nu este îndreptăţită. Un grup de cercetători olandezi a ajuns la concluzia într-o zi de vineri 13 se petrec mai puţine accidente, infracţiuni, incendii etc., decât în oricare altă zi de vineri. Explicaţia ar putea fi legată de faptul că oamenii sunt mult mai atenţi în această zi decât în oricare altă dată a anului. Potrivit The Mirror, un studiu realizat în anul 2002 şi publicat de American Journal of Psychiatry relevă faptul că ziua de vineri 13 este mai periculoasă pentru femei decât pentru bărbaţi, deoarece acestea au tendinţa să fie mai agitate în acea zi.

 
 
13 superstiţii pentru această dată:
 
1. Dacă un copil să naşte într-o zi de vineri 13, nu va avea noroc niciodată.
 
2. Un om născut într-o zi de vineri 13 va muri tânăr.
 
3. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.
 
4. Un copil născut într-o zi de vineri 13 nu va avea noroc decât după ce toţi cei care îi ştiu adevărata dată a naşterii vor muri.
 
5. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu. Dacă copilul va pierde piciorul de iepure, va muri.
 
6. Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.
 
7. Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.
 
8. Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de vineri 13, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.
 

9. Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.

10. Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.

11. Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.

12. Nu te tunde în ziua de vineri 13, sau cineva din familia ta va muri.

13. Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.