Un colecţionar din Hong Kong a plătit 32,6 milioane de dolari pentru un diamant albastru de 10 carate, la o licitaţie organizată joi seară, la New York, de casa Sotheby's, informează Reuters.

Colecţionarul, al cărui nume nu a fost dat publicităţii, a stabilit cu această ocazie un nou record mondial de preţ per carat pentru orice tip de diamant, a precizat casa organizatoare. Preţul de vânzare a depăşit de aproximativ două ori estimările specialiştilor.

China, piaţa de diamante cu cea mai rapidă creştere din lume, reprezintă una dintre forţele majore din acest sector de activitate, întrucât generaţiile tinere de chinezi au început să aleagă tot mai mult aceste pietre preţioase în locul bijuteriilor tradiţionale din aur pentru ceremoniile de logodnă şi de căsătorie.

Vânzările de bijuterii cu diamante din China au crescut cu 12 procente în fiecare an în perioada 2008 - 2013, potrivit unui raport întocmit de compania De Beers. China ocupă locul al doilea, după Statele Unite în topul celor mai mari pieţe din acest sector, care înregistrează vânzări de 79 miliarde de dolari.