Vipera neagră nu a dispărut din România. Este descoperirea pe care au făcut-o, întâmplător, membrii unui club montan din Vâlcea. Oamenii filmau frumuseţile din Parâng când le-a apărut în cadru reptila de culoare neagră. Această specie de viperă nu mai fusese văzută în România de 41 de ani.

Vipera neagră nu are pete de altă culoare şi are o lungime care variază între 40 şi 60 de cm. Astfel de exemplare au mai fost văzute în anii 70 în munţii Făgăraşului şi în Piatra Craiului.

Ele preferă habitatul cu umiditate mare, unde sunt diferenţe mari de temperatură între zi şi noapte. De obicei trăiesc la altitudini mari, de peste 1500 de m.

Specialiştii spun că muşcătura acestui şarpe poate duce la moartea unui om în aproximativ 10 ore, dacă nu se intervine cu antidot. Dacă un turist este muşcat, trebuie să evite pe cât posibil mişcarea, tocmai pentru a nu favoriza răspândirea veninului.

Dacă are un cuţit sau briceag asupra lui este indicat să facă o crestătură în locul muşcăturii şi să scoată lichidul. Este necesară şi punerea unui garou, tocmai pentru ca veninul să nu se împrăştie rapid în corp. Apoi să sune la 112 şi să anunţe autorităţile pentru a i se administra cât mai repede serul antiviperin.