În urmă cu 78 de ani, mai exact în data de 29 mai 1942, nava românească "Sulina", care făcea parte dintr-un convoi ce a plecat din Constanţa urmând să ajungă în portul ucrainean Nikolaev, s-a scufundat după ce a fost lovită de o torpilă lansată de un submarin rus, scrie Daily Mail.

După mai bine de 75 de ani, o echipă de scafandri care a explorat epava a avut parte de o surpriză "aromată". La bordul navei, fotograful Andrey Nekrasov a găsit o sticlă plină cu ...cafea!

"Am găsit o sticlă de culoare verde închis care plutea aproape de tavanul sălii de mese. Am auzit ceva mişcându-se în interiorul sticlei, ca nişte mărgele. Când am deschis-o, am simţit aroma de cafea. Am măcinat-o şi am făcut licoarea. În ciuda trecerii timpului, cafeaua avea un gust foarte proaspăt. Gustul nu a fost perfect, însă a fost cea mai memorabilă pauza de cafea pe care am avut-o vreodată. Datorită faptului că a stat sub apă atâta timp şi istoriei din spatelei ei, cafeaua a avut un gust special, unic", a declarat Nekrasov.

Potrivit experţilor, nava "Sulina" este perfect conservată datorită adâncimii la care se află: aproape 22 de metri. Alte nave, scufundate în aceeaşi perioadă, dar care se află la adâncimi mai mici, de 10 - 15 metri, au fost deteriorate de furtunile din timpul iernilor.