Moşii de iarnă 2021. Sâmbăta Morţilor sau Moşii de iarnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creştin ortodox, fiind celebraţi la începutul anului. Iată ce tradiţii şi obiceiuri se respectă cu sfinţenie în această zi!

Moşii de iarnă 2021. În această zi, credincioşii de rit ortodox fac pomenirea morţilor, iar această sărbătoare importantă marchează începutul celor 7 Sâmbete ale Morţilor care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paştelui.

La fel ca şi sărbătoarea Paştelui, nici Moşii de Iarnă nu au o dată fixă în calendar, această celebrare importantă pentru creştinii ortodocşi stabilindu-se în funcţie de ziua aleasă pentru sărbătorirea Învierii Mântuitorului. Drept urmare, anul acesta Moşii de Iarnă pică pe data de 6 martie, cu o zi înainte de Lăsatul secului de carne şi înainte de Postul Mare.

În această zi, creştinii ortodocşi îşi pomenesc la biserică rudele şi prietenii plecaţi dintre cei vii. Denumită în popor şi Sâmbăta Părinţilor dinaintea Lăsatului de Sec, în ziua Moşilor de iarnă se pomenesc, de asemenea, şi cei care şi-au aflat sfârşitul în împrejurări cumplite sau cei care s-au stins fără lumânare la căpătâi. 

Pentru pomenirea morţilor la biserică, credincioşii aduc colivă, colac sau turtă, o sticlă cu vin şi pomelnicul în care sunt trecute numele persoanelor care nu mai vieţuiesc, pentru a fi slujite de către preoţi. De asemenea, pentru pomenirea celor plecaţi dintre cei vii se mai pot face pachete care să conţină friptură, sarmale, piftie, brânzeturi, plăcinte diverse, dar şi fructe. Tot acum se împart, pe lângă bucate alese, şi blide, vase noi cu mâncare. La scurt timp după Moşii de iarnă, urmează Moşii de primăvară, pe data de 9 martie.

De Sâmbăta Morţilor se aprind lumânări la mormintele răposaţilor, deoarece, conform credinţei populare, acestea le-ar încălzi sufletele.

Una dintre datinile străvechi spune că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morţilor se aruncă şi nu se păstrează pentru a doua zi,când se sărbătoreşte Duminica Lăsatului Secului de carne. Altfel, iarna se va răzbuna şi va trimite nămeţi peste cei care nu respectă obiceiul.

În Banat, înainte de a pleca la biserică, femeile merg la cimitir şi tămâiază mormintele. După slujbă, împart pomeni, printre care şi vase cu cotoroage, un fel de mâncare făcut din afumătură de porc. Pe vremuri, se obişnuia pe la sate să se organizeze hore, iar la oraş, bâlciuri şi baluri.

De asemenea, se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt. În plus, în pachete se pune şi friptură de porc.

Odată cu Lăsatul secului de carne, conform tradiţiei ortodoxe, cununiile religioase sunt interzise, deci cei care îşi doresc să primească binecuvântarea în biserică trebuie să aştepte. Sezonul nunţilor se deschide abia după Duminica Tomii, adică a doua duminică după Sărbătoarea Paştelui. 

Când se face pomenirea morţilor. Moşii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor; Moşii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor; Moşii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie; Moşii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.