Zece minute a fost reuscitat, direct pe gazon, fotbalistul Stuart Rose (27 de ani), component al echipei Angliei, participantă la UEFA Region's CUP, competiţie care se desfăşoară la Buzău.

Incidentul s-a petrecut în timpul meciului România – Anglia din cadrul UEFA Region’s Cup, iar englezul a fost lovit chiar în careul în timpul unei faze de joc importante. Arbitrul a fluierat penalty însă spre disperarea fotbaliştilor din teren şi a spectatorilor prezenţi pe stadionul Gloria Buzău, englezul nu s-a mai ridicat de jos fiind inconştient.

A fost chemat de urgenţă medicul, iar peste zece minute spectatorii au asistat la manevrele de resuscitare efectuate de cei şase medici prezenti în stafful Angliei, asistaţi de medicii români.

De altfel, la chemarea cadrelor medicale buzoiene a avut loc un incident...hilar...asistenta medicală împiedicându-se şi căzând şi ea pe gazon. Un alt incident...a avut loc în momentul în care a fost solicitată intrarea ambulanţei pentru a-l prelua pe jucătorul englez...Semnele disparate ale celor din teren au rămas fără rezultat, fiind nevoie de intervenţia crainicului stadionului care a solicitat ca şoferul să se prezinte de urgenţă la ambulanţă. Spectatorii au constatat şocaţi că şoferul urmărea atent manevrele de resuscitare chiar la faţa locului şi a fost chiar  deranjat că era chemat să îşi facă meseria şi să-l preia pe englez. A fost huiduit de spectatorii care se gândeau că ar putea asista la o tragedie asemănătoarea celeia a lui Patrick Ekeng, fotbalistul camerunez decedat în 2016, în timpul unei partide dintre Dinamo şi Viitorul.

Într-un târziu englezul a plecat spre spital în aplauzele spectatorilor. Medicii de la UPU Buzău au anunţat că suspectează o hemoragie intracraniană, dar din fericire diagnosticul iniţial nu a fost confirmat.

Stuart Rose a fost stabilizat de către medicii buzoieni, rămânând internat la spitalul din Buzău.

La incident a asistat şocat şi Silviu Crângaşu, preşedintele AJF Prahova, pe care l-am întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă un asemenea incident ar fi avut loc pe un stadion din judeţ în timpul unui meci din ligile judeţene. Răspunsul lui Crângaşu a venit prompt: "Ar fi murit!"

Incidentul de la Buzău ne face să ne gândim la pericolul pe care îl reprezintă acest sport iubit de foarte mulţi români. Dacă în ligile superioare, echipele beneficiază de staffuri medicale profesioniste, în cazul competiţiilor de amatori, asistenţa medicală este asigurată de cadre medicale cu studii medii, nespecializate în medicină sportivă. Cu alte cuvinte, dacă un incident similar cu cel de la Buzău ar avea loc pe un stadion din Prahova în timpul unui meci din Liga A, B sau C, fotbalistul accidentat ar muri...cu zile, cum le place românilor să spună!!!

Regions Cup este o competiţie de nivel amator organizată de UEFA. Prima ediţie a avut loc în 1999, iar anul trecut a fost câştigată de echipa din oraşul Zagreb. Anul acesta din România participă echipa din Buzău, echipă din care fac parte şi fotbalişti legitimaţi de către AJF Prahova