Când data de 13 a unei luni pică într-o zi de vineri, superstiţioşii din întreaga lume îşi iau o mulţime de măsuri de precauţie şi speră ca ziua să treacă fără incidente şi cât mai repede. Asta pentru această asociere este considerată cea mai malefică cu putinţă. În 2014, există doar o dată din calendar în care o zi de vineri se întâlneşte cu numărul 13.

Un studiu arată că statul american pierde aproximativ 900 de milioane de dolari în zilele de vineri, 13. Asta deoarece circa 20 de milioane de locuitori din State se tem de această zi şi aleg să nu facă afaceri, să nu călătorească cu avionul şi renunţă în general la activităţi pe care le-ar face într-o zi obişnuită. Nu sunt singurii care se tem de Vineri 13.

Spre exemplu, fostul premier britanic Sir Winston Churchill, imparatul Frantei Napoleon, dar si presedintele Statelor Unite ale Americii Franklin D. Roosevelt refuzau sa faca orice fel de calatorie in zilele de vineri 13.

Insa doar pentru ca oamenii de stiinta nu au descoperit nicio dovada care sa ateste gradul ridicat de pericol aferent acestei zile, simplul fapt ca multi oameni chiar cred cu tarie ca vineri 13 aduce ghinion face aceasta zi sa fie periculoasa. Pana una alta, autosugestia poate genera si bune, si rele.

 

VINERI 13 în istorie

 

  • Pe 13 octombrie 1307, regele Philip al IV-lea al Franţei a torturat sute de călugări, acuzându-i de erezie.
  • Compozitorul Gioachino Rossini se temea de numărul 13 şi de ziua de vineri. Ironia sorţii, el a murit fix într-o zi de vineri 13, în noiembrie 1868.
  • Regizorul de filme horror Alfred Hitchcock s-a născut într-o zi de vineri 13, în septembrie 1899.
  • Să fie vineri 13 şi să îţi mai taie calea şi o pisică neagră este culmea ghinionului. De aceea, în 13 octombrie 1939, care a picat într-o zi de vineri, pisicile negre dintr-un orăşel din Indiana (SUA) li s-au pus clopoţei pentru a putea fi astfel evitate.
  • Pe 13 septembrie 1940, Palatul Buckingham a fost bombardat de nazişti, la ordinul lui Adolf Hitler.
  • Vineri, 13 noiembrie 1970 a adus cu ea o adevărată tragedie în Bangladesh, unde peste 30.000 de oameni au murit în urma unei furtuni.
  • În 13 octombrie 1972, dată care a picat tot într-o zi de vineri, avionul care transporta echipa de rugby a Uruguayului s-a izbit de Anzii Cordilieri. Toţi pasagerii au murit.
  • Pe 13 martie 1992, în Turcia s-a produs un cutremur de 7,4 grade oe scara Richter, în care au murit 2.000 de oameni, iar 50.000 au rămas fără locuinţe.
  • În 1996, pe 13 septembrie, vinerea, a fost ucis rapperul Tupac Shakur.
  • Vineri, 13 august 2010, un băiat de 13 ani a fost ucis de fulger în SUA. Nenorocirea s-a întâmplat la ora 13.13.

 

Ghinionul numarului 13 este o traditie tipic americana. Unii o incadreaza pompos la "legende urbane". Americanii nu numeroteaza intotdeauna al treisprezecelea etaj, iar multor strazi le lipseste casa de la numarul 13