Guvernul italian va oferi gratuit peste 100 de clădiri istorice, inclusiv castele, mănăstiri, turnuri sau vile, anunţă „The Independent”.

Proprietăţile sunt în număr de 103 şi se află în diferite regiuni din Italia. Pe listă se regăseşte şi Castello di Blera din Lazio (o construcţie de secol XI aflată destul de aproape de Roma) şi Castello di Montefiore (un castel de secol XIII aflat în estul Italiei).

Există însă şi o cerinţă din partea statului italian: clădirile istorice le vor fi oferite numai celor care pot să demonstreze că au planuri concrete legate de felul în care vor renova construcţiile. Proprietarii trebuie să dea o viaţă nouă castelelor, astfel încât ele să contribuie la dezvoltarea turismului local (pot transforma clădirile în hoteluri, spa-uri, restaurante etc).

Această idee face parte din Planul Strategic de Turism al Italiei, o iniţiativă menită să reducă presiunea pe care vizitatorii o pun pe locurile super-turistice şi super-aglomerate din Italia (precum Veneţia), îndreptându-i pe aceştia spre destinaţii mai puţin cunoscute din ţară.

Mai toate castelele se află de-a lungul unor trasee de ciclism, iar statul italian speră că acest lucru îi va încuraja pe turişti şi pe ciclişti să descopere locuri mai puţin cunoscute din peninsulă.

Programul Guvernului îi vizează în special pe tinerii antreprenori şi pe oamenii de afaceri. Cei care vor avea succes vor primi dreptul de proprietate timp de 9 ani. După acest interval ei vor avea opţiunea de a aplica pentru alţi 9 ani.

Ideile care vor fi considerate excelente vor primi dreptul de concesiune pe 50 de ani.