Ministrul apărării japonez, Itsunori Onodera, a reafirmat hotărârea guvernului său de a continua programul de dezvoltare al avionului de generaţa a V-a, concepţie proprie. Anul acesta se aşteaptă ca primul demonstrator tehnologic să zboare.

Advanced Technology Demonstrator-X (ATD-X) ar urma să înlocuiască în viitor aparatele Mitsubishi F-2.

„Am vizitat în februarie fabrica Mitshubishi, Komaki Minami unde ATD-X este construit. Specialişti mi-au spus că primul zbor va avea loc anul acesta“, a precizat ministrul apărării.

ATD-X „Shinshin“ este proiectat să fie un avion de superioritate aeriană, cu o manevrabilitate îmbunătăţită şi un profil stealth avansat. Dezvoltarea acestui program are în vedere ca în viitor Japonia să deţină un aparat care să poate fi considerat contra-stealth prin dezvoltarea unui sistem integrat de arme-senzori şi avionică, sistem numit: „i3“, care s-ar traduce prin: „cunoaştere – informaţii – instantaneu“, cu alte cuvinte această tehnologie ar fi gândită pentru un aparat de generaţia a VI-a.

Onodera a declarat în parlamentul de la Tokyo că nu s-a luat încă o hotărâre definitivă în privinţă modului în care ATD-X va fi construit, existând atât posibilitatea ca aparatul să fie dezvoltat şi construit doar de Japonia dar nici un parteneriat internaţional nu va fi exclus din start.

Noul avion va fi numit „F 3“ dar încă nu este foarte clar dacă Statele Unite vor sprijini Japonia într-un astfel de demers, fiind cunoscut că americanii au mai blocat odată realizarea unui avion de vanatoare autohton în anii `80, (programul FSX). Americanii au blocat programul pentru a-i coopta pe japonezi în cooproducţia cunoscută astăzi ca „F-2“, un F-16 C „costumizat“ pentru Japonia.

Sursa: rumaniamilitary.ro  GeorgeGMT