Primul tun electromagnetic experimental va fi instalat de US Navy în 2016 la bordul unei nave de transport rapide din clasa JHSV (Joint High Speed Vessel), astfel prima armă operaţională de tip „electromagnetic railgun (EM railgun)“ deschide drumul pentru proliferarea acestui tip de tun.

Tunul electromagnetic are la bază „Forţa Lorenz“: proiectilul este accelerat pe lungimea ţevii tunului de către un câmp electromagnetic, destul de similar trenurilor care folosesc tehnologia Maglev, ghidat fiind de două şine – care-i asigură şi propulsia.

Proiectilul poate atinge o viteză Mach 10, ajungând la o rază de acţiune enormă şi în acelaşi timp efectul asupra ţintei este devastator datorită energiei cinetice dezvoltate. Un astfel de proiectil nu are nevoie de un focos exploziv, atât timp cât frânarea bruscă a masei sale de la o viteza de 7-8 ori mai mare decat cea a sunetului dezvoltă o energie colosală şi generează temperaturi foarte mari, putând distruge absolut orice tip de blindaj cunoscut şi fiind în acelaşi timp imposibil de interceptat.

Proiectilul poate fi doar o simplă bucată de metal cu o formă aerodinamică avansată, care costă  infinit mai puţin decat o racheta anti-navă sau proiectil de tun clasic.

Practic un „railgun“ este doar o armă cinetică, similară ca mod de intercepţie a ţintei rachetelor SM-3/PAC III, dar având un cost de operare mult inferior acestora.

Tunul poate fi folosit împotriva oricărui tip de ţintă, de la nave de luptă grele sau trasportoare, până la ambarcaţiuni de mici dimensiuni, ţinte de pe ţărm sau avioane/drone, asta şi datorită faptului că se poate obţine o cadenţă de tragere foarte ridicată, fără uzura care intervine în cazul unui tun clasic. Proiectilele pot beneficia, pentru distanţe mai mari, de ghidaj individual astfel că eficienţa armei ar putea fi cu adevărat deosebită.

Revenind acum la dezvoltarea acestui tip de arma, US Navy are încă din 2005 programe foarte solide de R&D cu mai mulţi parteneri, până acum fiind testate mai multe sisteme în diverse configuraţii, iar varianta aleasă pentru montarea la bordul navei de transport asigură lansarea de proiectile ghidate pe o rază de 200 kilometri. Folosirea pentru teste a unei nave din clasa JHSV are legatură cu structura acestui tip de navă, marina neavând de gând să monteze tunuri elctromagnetice la bordul navelor de transport, în fapt încă nu s-au hotarat ce tip de nave vor beneficia de această nouă tehnologie.

 

Sursa: rumaniamilitary.ro / George GMT