Curtea Supremă din Turcia a apreciat miercuri că blocarea mesajelor pe reţeaua de socializare Twitter este ilegală, a anunţat postul de televiziune privat NTV.

Instanţa a ordonat deblocarea platformei de microblogging şi a adresat un ordin dublu Autorităţii turce de telecomunicaţii (TIB) şi Guvernului de la Ankara, cerându-le să "facă ceea ce este necesar", potrivit NTV.

Reţeaua Twitter este blocată din 20 martie, la solicitarea premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a decis să pună astfel capăt difuzării zilnice pe Internet a unor acuzaţii de corupţie împotriva sa.

Un tribunal administrativ din Ankara a ordonat săptămâna trecută anularea deciziei Guvernului turc, foarte controversată atât în Turcia, cât şi în străinătate, de a bloca accesul la reţeaua Twitter în ţară.

Opoziţia parlamentară turcă şi mai multe organizaţii neguvernamentale au sesizat justiţia după decizia autorităţilor de la Ankara.

Blocarea reţelei Twitter în Turcia a provocat un val de critici, puterea islamisto-conservatoare fiind învinuită de autoritarism.

După o săptămână de la blocarea platformei de microblogging, Guvernul turc a interzis accesul la YouToube, pe care internauţi au difuzat o înregistrare de la o reuniune confidenţială care evocă o intervenţie militară turcă în Siria. În pofida acestui scandal, Partidul Jusitţiei şi Dezvoltării (AKP) a câştigat detaşat alegerile municipale, dar opoziţia afirmă că scrutinul a fost marcat de fraude.