România cumpără de la Statele Unite echipamente de localizare prin tehnologie laser, pentru care va plăti aproape 1.700.000 de dolari, potrivit Radio Romania Actualităţi.
Un reprezentant al Marinei americane a spus că e vorba de 10 dispozitive care vor fi livrate în februarie, anul viitor.
Dispozitivele pe care le va cumpăra România de la Statele Unite se numesc Ground Laser Target Designators. Acestea sunt uşoare, portabile şi rezistente la şocuri, proiectate pentru a direcţiona cu precizie muniţia (rachete, bombe cu ghidaj) lansată de aviaţie sau de artileria de la sol.
Ele pot fi folosite de forţele speciale pentru a identifica şi a localiza potenţiale ţinte, atât pentru artilerie, cât şi pentru aparate de zbor.
Dispozitivele vor fi făcute de firma Northrop Grumman, care a primit de la Marina americană un contract de 12.400.000 de dolari pentru a realiza astfel de aparate. În cadrul acestui contract, 10 dispozitive vor fi cumpărate de România şi 4 de Lituania, a declarat Dale Eng, purtător de cuvânt al Marinei americane. Preţul unui dispozitiv este de 169.000 de dolari. Costul total ajunge prin urmare la 1.690.000 de dolari. Astfel de echipamente militare au fost folosite în misiuni în Afganistan şi Irak, potrivit firmei care le asamblează.