Facebook şi alte companii care furnizează conţinut pe internet încearcă să convingă operatorii de telefonie mobilă să acorde clienţilor, pe unele pieţe, acces preferenţial la serviciile lor, gratis sau la preţuri speciale.

Directorul general al Vodafone, Vittorio Colao, a declarat că directorul executiv de operaţiuni al Facebook, Sheryl Sandberg, i-a cerut recent să acorde clienţilor din unele ţări cu economii emergente acces la reţeaua de socializare la tarif zero, practic să nu contorizeze traficul, potrivit Financial Times.

Colao s-a aflat la New York, pentru discuţii cu acţionarii Vodafone înaintea finalizării tranzacţiei prin care vinde participaţia de 45% la operatorul american de telefonie mobilă Verizon Wireless. Şeful Vodafone a afirmat că a refuzat solicitarea Facebook deoarece "nu are sens, nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să cedez pe gratis capacitatea reţelei".

Facebook încearcă să-şi extindă prezenţa pe pieţele emergente, având în vedere potenţialul redus de creştere din Statele Unite şi Europa de Vest, unde ratele de penetrare sunt deja foarte ridicate.

Eforturile reţelei de socializare s-au ciocnit însă de costurile abonamentelor la internet mobil, încă prea ridicate pentru utilizatorii din unele state emergente, care sunt foarte atenţi cu traficul de date.

Compania a încheiat deja acorduri cu unii operatori din ţări emergente, care au acceptat să ofere acces gratuit la aplicaţiile şi site-ul pentru mobil al Facebook, de cele mai multe ori pe perioade promoţionale de până la şase luni. Operatorii sunt motivaţi de posibilitatea de a atrage clienţi şi a creşte gradul de utilizare a serviciilor de date pe termen lung.

Facebook a reuşit să încheie un astfel de acord şi în Statele Unite, cu GoSmart, care oferă servicii preplătite, controlat de T-Mobile. Mark Zuckerberg, cofondator şi CEO al Facebook, a lansat anul trecut o fundaţie care are ca scop extinderea acoperirii internetului către populaţia din ţările sărace.

Reţeaua de socializare a raportat 1,23 miliarde de utilizatori activi la finele anului trecut.