Anul care tocmai s-a încheiat a fost probabil cel mai bun din istorie pentru fanii telefoanelor inteligente de top. Majoritatea producătorilor importanţi par să fi ajuns la maturitate atât cu dezvoltarea hardware-ului, cât şi cu optimizările software, de la integrarea de inteligenţă artificială în gestionarea resurselor, la procesare a fotografiilor şi a clipurilor video.

Go4it ne prezintă un top 8 al celor mai puternice smartphone-uri de pe piaţă. Partea bună este că fiecare dintre aceste dispozitive este în mare parte excelent, însă desigur, există câteva elemente care fac anumite modele mai atractive decât altele.

Aşadar, pe primul loc se află Samsung Galaxy Note8. Încărcarea wireless, rezistenţa la apă, jack audio (şi căşti AKG în pachet), încărcare rapidă, stylus, ecran AMOLED mare fără margini, scaner de iris, camere excelente şi cam orice altă funcţie sau componentă modernă de pe un smartphone sunt disponibile pe Note8 şi fac din acesta un adevărat campion între telefoanele inteligente.

Pe locul al doilea îl găsim pe concurentul Iphon X, probabil cel mai puternic smartphone de pe piaţă, care poate reprezenta un upgrade important chiar şi pentru utilizatorii de iPhone 8. Ecranul AMOLED produs de Samsung este excelent, fiind considerat de anumite entităţi drept „cel mai bun” ecran construit vreodată, în ciuda „bretonului” inestetic din partea de sus. Cu cel mai puternic procesor, cu singura cameră de pe telefoane capabilă să filmeze în rezoluţie 4K la 60 de cadre pe secundă (aceeaşi cameră ca pe iPhone 8/8 Plus), încărcare wireless, autonomie bună, o interfaţă nouă, bazată pe gesturi şi o tehnologie de autentificare inovataore, iPhone X a luat mulţi utilizatori prin surprindere. Se pare că pariul Apple a funcţionat, întrucât la sfârşit de an magazinele încă fac liste de aşteptare pentru cei care vor să cumpere telefonul, stocurile fiind epuizate în toată lumea.

Rămânem pe podium şi-l avem pe locul al treilea pe fratele mai mic al campionului de pe primul loc, şi anume Samsung Galaxy S8/s8+. Acesta a fost unul dintre primele smartphone-uri de pe piaţă cu ecran edge-to-edge şi margini subţiri, care a reuşit să integreze toate tehnologiile moderne într-un pachet care nu face niciun compromis. Ecranul Super AMOLED cu rezoluţie QHD+ este în continuare printre cele mai bune realizate vreodată, iar în ciuda dimensiunilor mici, Samsung a decis să „sacrifice” puţin spaţiu pentru integrarea unui jack audio. Încărcarea wireless, prezentă ca funcţie standard încă de la Galaxy S6, a fost de asemenea păstrată, alături de funcţionalitate VR alături de un headset Gear VR compatibil. Nu în ultimul rând, Samsung a pus în pachet şi o pereche de căşti AKG foarte calitativă, care separat ar costa încă 100 de euro.

Locul 4 este ocupat de Huawei Mato 10 Pro, un smartphon elegant şi încântător. Fanii brandului au primit un smartphone excelent, care pictează un tablou frumos pentru modelele din viitor. Pe locul 5 s-a instalat comod simpaticul Iphon 8/Iphon 8 Plus.  Pentru o perioadă scurtă de timp, iPhone 8 a fost „cel mai bun iPhone produs vreodată”, descriere care ar trebui să aibă un impact mare, având în vedere cât de mult au contribuit modelele precedente la dezvoltarea acestor categorii de produse. Huawei P10/P10 Plus ocupă locul 6 în acest top, fiind un smartphone încântător, tehnologii precum încărcare wireless sau ecranele edge-to-edge au ocolit această generaţie de telefoane Huawei, însă este greu să găseşti un smartphone la fel de bine construit şi la fel de bine dotat precum P10 şi P10 Plus în aceeaşi categorie de preţ. Ultimele două locuri sunt ocupate în ordine de HTC U11, un smartphone cu personalitate ce asigură o cameră foto excelentă, un display foarte bun, inovatoarea funcţie Edge Sense, care poate activa diverse funcţii prin strângeri ale telefonului şi o componentă audio peste medie şi Nokia 8, o alegere foarte bună atât pentru cei cu bugete limitate, cât şi pentru fanii sistemului de operare Android „curat”, acesta fiind singurul de pe această listă care nu integrează o interfaţă proprietară.