Mai multe persoane se plang ca accesul lor pe Facebook a fost blocat. N-o sa intelegi complet strategia Facebook si, din pacate, asta arata ca suntem tot mai prinsi de reteaua asta, scrie playtech.ro.

Blocatul pe Facebook, fie este vorba de ceva temporar, intre o zi si 30 de zile, fie ajungi la cont inchis permanent. Oameni influenti care au cateva mii de foloweri dispar unul cate unul de pe tarlaua lui Zuckerberg, iar cei care au postat in seara cu protestele s-au trezit blocati temporar, din motive de spam.

Fenomenul asta a inceput sa apara tot mai des, iar cei patiti incep sa creada ca cineva are o problema cu contentul si parerile lor. Unii dau vina pe PSD, iar altii pe rusi. Cert e ca, momentan, sunt doar speculatii, pentru ca nu exista ceva concret care sa le confirme temerile, mai ales ca tabara asta nu este singura targetata.

Cum ajungi sa fii scos de pe Facebook

Facebook are un sistem prin care drepturile de a utiliza reteaua scad in mod progresiv. O simpla abatere de la termenii si conditiile lor nu te va scoate din prima afara. In prima faza, utilizatorul este instiintat ca a calcat pe bec, iar postul cu pricina va fi sters. Dupa mai multe abateri, accesul utilizatorului va fi blocat pentru o scurta perioada de timp, gen 24 sau 48 de ore si, in final, banul va fi direct de 30 de zile. Odata ce incalci regulile de atatea ori, cat sa ajungi la pragul de o luna, orice chichita va fi taxata cu 30 de zile de ban. In sensul ca ai ajuns la ultimul nivel, pe lista neagra a lui Zuckerberg din care nu mai poti iesi.

Banul asta nu-ti permite sa faci nimic pe contul tau, adica fara reactii, comentarii, share-uri, postari sau mesaje, dar poti, totusi, sa dai neputincios scroll prin feed. Practic, esti un simplu spectator. Cam asta este procesul prin care un utilizator isi pierde "dreptul la Facebook". Sigur, mai sunt si alte scenarii prin care Facebook iti cere sa demonstrezi printr-un act personal ca numele tau este real si tu detii acel cont, pentru ca anonimitatea nu este permisa.

Pentru ce te poate taxa Facebook si cum sunt analizate reporturile

Sunt foarte multe chestii care te pot lasa cu un cont suspendat. In mare, Zuckerberg vrea ca reteaua lui sa fie fara nuditate si chestii sexuale, gore, atacuri si amenintari, jigniri care vizeaza etnia, religia, orientarea sau sexul, fake news si profiluri false. Pe scurt, vrea ca utilizatorii sa se comporte frumos, civilizat si sa nu le strice experienta celorlalti. Suna bine in teorie, numai ca este implementat prost.

Raportarile sunt analizate printr-un algoritm care interpreteaza dupa niste cuvinte cheie. In sensul ca are o lista de cuvinte urate care pot sau nu sa fie folosite in scop jignitor. Problema e ca romanii vorbesc romaneste pe Facebook, iar acest algoritm, oricat de smecher o fi, nu poate tine cont de sens si context. Probabil ca este eficient pe limba engleza, insa e complet stricat in oricare alta limba.

De exemplu, daca tu postezi "tiganii sunt oameni foarte misto" si iti iei report, s-ar putea ca algoritmul sa decida ca "tigan" este peiorativ, pentru ca n-ai zis "rom". La fel, daca spui ca "nu e OK sa-i numesti pe unguri bozgori", acel ultim cuvant va fi luat ca o jignire adusa unei minoritati. Cunosc o persoana care s-a ales cu contul suspendat o luna pentru o poezie care avea cuvantul "fag". Normal, era vorba despre copac.

Care e soluţia s-o duci mai bine pe Facebook?

Cea mai la îndemână soluţie ca să eviţi banul este, aşa cum ai anticipat, o mai mare atenţie la ce postezi şi la ce cuvinte alegi. Problema e că oamenii influenţi care au fost zburaţi de pe reţea au fost taxaţi pentru postări vechi de ani de zile. În sensul că degeaba te conformezi acum, dacă în trecut ai folosit un limbaj „inadecvat”. Pe cât de cinic sună, da, se pare că există oameni care au săpat pe conturile altora, până au dat de statusuri „reportabile”.