Atenţie, părinţi! Există ceasuri inteligente, care vă pot pune copii în pericol. Avertismentul vine de la Specialiştii Organizaţiei Europene a Consumatorilor, care spun ca hackerii pot accesa astfel de ceasuri, ca să îi urmărească pe purtători.

Ceasul inteligent dotat cu GPS îl poate ajuta pe părinte să afle în orice moment unde este copilul său. De altfel, părintele îl poate monitoriza şi mai mult. De pe telefonul mobil va suna ceasul inteligent şi îi va asculta toate discuţiile.


Această posibilitate a deschis o cutie a Pandorei. Anumite ceasuri, mai ales cele mai ieftine, pot fi sparte extrem de uşor spun specialiştii în IT. Iar hackerii pot urmări pas cu pas activitatea unui copil.

European Consumer Organisation, instituţie de la Bruxelles din care fac parte asociaţiile de protecţie a consumatorilor din Europa, susţine că unele ceasuri inteligente au breşe de securitate. Un străin poate comunica ori urmări copiii de la distanţă. Poate modifica pe un monitor locul în care aceştia s-ar afla, mai ales că datele sunt transmise şi stocate fără a fi criptate.

Deocamdată, autorităţile din România nu au anunţat că ar dori să cerceteze situaţia ceasurilor inteligente pentru copii şi nu au emis vreo avertizare.

Bundesnetzagentur, autoritatea de stat în materie de telecomunicaţii din Germania, a decis interzicerea smartwatch-urilor pentru copii şi recomandă părinţilor care au cumpărat un astfel de gadget să-l distrugă.