Intel, nu Qualcomm, este producătorul pe care Apple pare să-l fi ales pentru modemul 5G pe care viitoarele modele de iPhone îl vor folosi.

Conform unor surse apropiate companiei americane, Apple a început să planifice trecerea la 5G, colaborând deja în acest sens cu Intel. În acelaşi timp, se pare că discuţiile cu Qualcomm, care este cel mai mare producător de chipuri mobile, nu au dus deocamdată la niciun rezultat.

Qualcomm are la acest moment avantajul unui modem 5G mai avansat, în timp ce la Intel acelaşi modem este în lucru, compania direcţionând mai multe mii de angajaţi către dezvoltarea modemului 5G.

Intel şi-a prezentat prima oară modemul 5G în cadrul târgului CES de la începutul anului, iar recent a anunţat că a realizat prima conexiune între două dispozitive de test care folosesc propriul modem.

Tehnologia 5G va fi capabilă, la nivel teoretic cel puţin, să asigure viteze de conectare de un gigabit pe secundă sau mai mult. Implementarea acesteia necesită însă timp, primul iPhone cu 5G fiind aşteptat în 2019 sau chiar 2020.

Apropierea de Intel este logică pentru Apple, companie aflată în litigiu cu Qualcomm. Cele două companii se judecă după ce Apple a încetat să mai plătească taxe prea mari pentru brevete pe care, consideră Apple, Qualcomm nu are niciun merit.

De altfel, nu doar Apple este de părere că politicile Qualcomm nu sunt corecte. Autorităţile de stat din China, Coreea de Sud şi chiar Statele Unite au amendat cu sume importante Qualcomm pentru tactici neconcurenţiale.

Apple a început să folosească tehnologii Intel încă de anul trecut, de când a lansat iPhone 7. iPhone 8, spre exemplu, lansat anul acesta, foloseşte un amalgam de chipuri Qualcomm şi Intel.