Facebook stie o multime de lucruri despre tine. In general, informatiile au rolul de a-ti imbunatati experienta pe reteaua sociala, insa exista si o parte intunecata.

Pericolul ca datele pe care site-ul le culege sa fie folosite in dezavantajul tau pandeste dupa colt, avertizeaza The Independent, care ofera cateva sfaturi legate de lucrurile pe care sa nu le postezi niciodata.

Facebook, Twitter si YouTube, date in judecata. Ce obligatii au privind continuturile publicate?

Ce te intereseaza

Facebook colecteaza date despre lucrurile care te intereseaza si le foloseste pentru a-ti afisa reclame personalizate. In principiu, esti incurajat sa dai like postarilor despre subiectele care-ti plac, iar apoi reteaua sociala incearca sa ghiceasca ce alte chestiuni similare ar mai putea fi atragatoare pentru tine.

Insa poate ca vrei sa tii aceste informatii pentru tine. In consecinta, mergi la profilul tau, la meniul din dreapta si alege sectiunea „Interese”. Sterge tot ce e acolo sau poti introduce lucruri care nu au nicio legatura cu tine sau cu ce-ti place, pentru a pacali reteaua sociala.

Data de nastere

Facebook iti aminteste cand un prieten virtual isi sarbatoreste aniversarea, asa ca nu mai trebuie sa tii minte multe date de nastere. Insa ziua si anul in care te-ai nascut reprezinta niste informatii cruciale care pot fi foarte utile hackerilor care vor sa-ti faca rau. In consecinta, cel mai prudent ar fi sa introduci o data gresita atunci cand iti faci contul de Facebook si sa nu o afisezi pe profil.

Adresa de acasa

Nu cred ca cineva ar vrea de bunavoie sa ofere unui strain adresa de acasa. Insa ai putea face acest lucru pe Facebook, intr-un mod accidental. Oamenii adesea se dau de gol unde locuiesc cand planuiesc evenimente sau atunci cand dau un check-in. Ideea e ca trebuie sa fii foarte atent cu astfel de informatii. Iar daca vrei sa inviti pe cineva la tine, trimite-le adresa intr-un mesaj privat, nu in cadrul unei pagini publice de eveniment. Cel mai bine e sa fii cat mai vag si sa introduci doar orasul sau regiunea in care stai.

Scoala si munca

Daca introduci numele companiei la care lucrezi sau unde ai absolvit liceul ori facultatea, oferi informatii unor persoane care vor sa te gaseasca. Problema este ca nu toata lumea de pe Facebook e bine intentionata, asa ca ar fi de preferat sa lasi acele spatii necompletate. (foto: www.lamega.com.co )