Registrul Român de domenii .Ro (RoTLD) va introduce din martie anul viitor un tarif de înregistrare şi mentenanţă anuală pentru numele de domenii ”.ro”.

Taxa anuală va fi în cuantum de 6 euro, fără TVA,  pentru fiecare domeniu, a declarat pentru Profit.ro fostul director al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică Decebal Popescu care a semnat actul de introducere a taxei din partea ICI.

Tariful de mentenanţă anual va fi achitat în momentul în care dreptul de utilizare a numelui de domeniu „.ro” este egal cu 5 ani de la data înregistrării. Fostul director ICI precizează acum că a fost păstrat principiul perioadei de graţie de 5 ani, ca parte a deciziei de introducere a taxei din martie 2018.

“Practic, aproximativ jumătate din cele aproape 900.000 de domenii .ro existente astăzi au fost înregistrate până la 1 iulie 2012 şi, în consecinţă, proprietarii acestora vor fi obligaţi să achite o taxă de mentenanţă. Estimările arată însă că doar 50% dintre deţinătorii celor 450.000 de site-uri înregistrate până la 1 iulie 2012 vor plăti această taxă când vor fi notificaţi. Celorlalţi - mulţi nemaifolosind site-ul astăzi - le va fi retras dreptul de utilizare dacă nu plătesc”, informa Profit.ro, la finele anului trecut.