Începând de joi, 15 iunie, europenii vor folosi minutele şi traficul de internet din abonament şi în Europa, adică în UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. De asemenea, ca şi în ţară, apelurile primite vor fi gratuite şi nu taxate, ca până acum.

UE a plafonat tarifele în roaming la 3,2 eurocenţi pe minut pentru apelurile de voce, respectiv 1 eurocent pe mesaj SMS, din 15 iunie 2017. Tarifele maxime pentru traficul de date mobile vor fi reduse treptat, pe parcursul a cinci ani, după cum urmează: 7,7 euro pe GB in 15 iunie 2017, 6 euro pe GB din 1 ianuarie 2018, 4,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2019, 3,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2020, 3 euro pe GB din 1 ianuarie 2021 şi 2,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2022.

Plafoanele de mai sus reprezintă tarifele angro de roaming maxime care pot fi percepute de operatorul mobil din ţara gazdă de la operatorul din ţara de reşedinţă.

„Începând cu data de 15 iunie 2017, utilizatorii finali din România (cu abonamente sau cartele) vor putea folosi minutele/SMS-urile/MB(GB), disponibile la nivel naţional în afara propriei reţele, inclusiv în roaming în interiorul UE, fără alte costuri suplimentare.

În cazul utilizatorilor finali de cartele şi a celor care beneficiază de planuri tarifare nelimitate, furnizorii vor putea aplica anumite limite rezonabile în ceea ce priveşte serviciile de date consumate în roaming în interiorul UE.

Principiile pentru stabilirea acestor limite rezonabile au fost agreate la nivel european, dar ANCOM are mai multe responsabilităţi în ceea ce priveşte modul concret în care acestea vor fi aplicate şi monitorizate”, a declarat, la începutul anului, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, într-un interviu pentru jurnaliştii de la Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a clarificat, la sfârşitul anului trecut, neînţelegerile provocate de normele privind roamingul în spaţiul UE.

„Vreau să fiu foarte clar: am decis eliminarea roamingului. Nu mai trebuie să plătiţi din iunie 2017. Roamingul înseamnă să călătoreşti, să circuli în interiorul Uniunii Europene, să mergi în vacanţă. În medie, europenii călătoresc 12 zile pe an. Comisia, prin normele de aplicare, a decis eliminarea taxei de roaming pentru minimum 90 de zile pe an pentru milioanele de oameni care călătoresc: studenţi, turişti, oameni de afaceri.

Aceştia au nevoie de protecţie, nu clienţii care locuiesc permanent în străinătate şi au abonament acasă”, a explicat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Precizările vin după ce o parte a presei europene a relatat că taxa de roaming nu va fi eliminată.