Anchetatori şi experţi internaţionali în informatică îi căutau duminică pe hackerii aflaţi la originea atacului cibernetic mondial care s-a soldat cu peste 200.000 de victime în cel puţin 150 de ţări, potrivit Europol, care se teme de o intensificare a virusului luni, relatează AFP.

”Ultimul bilanţ era de peste 200.000 de victime, mai ales întreprinderi, în cel puţin 150 de ţări. Noi efectuăm operaţii împotriva a aproximativ 200 de atacuri cibernetice pe an, însă nu am văzut încă nimic de acest fel”, a declarat directorul Europol Rob Wainwright pentru postul britanic ITV.

Atacul a lovit ”în mod nediscriminatoriu” şi s-a ”propagat foarte rapid”, a adăugat şeful Europolului.

El se teme că numărul victimelor ar putea să crească ”după ce oamenii se întorc la muncă şi îşi ponesc computerele”.

Acest atac, care a început vineri, a afectat, între alţii, spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universităţi din Grecia şi Italia.

Biroul european pentru poliţie Europol a anunţat sâmbătă că o echipă dedicată din cadrul Centrului său european de luptă împotriva infracţionalităţii cibernetice a fost ”special formată să ajute” ancheta internaţională însărcinată să-i identifice pe vinovaţi.

”Este foarte dificil să-i identificăm şi să-i localizăm pe autorii atacului. Noi ducem o luptă complicată împotriva unor grupuri de infracţionalitate cibernetică tot mai sofisticate, care recurg la încriptare pentru a-şi ascunde activitatea. Ameninţarea este în creştere”, a subliniat Rob Wainwright.

”Noi nu cunoaştem încă motivaţiile” hackerilor, a continuat el, adăugând că ”în general ele sunt de tip infracţional”.