In ciuda succesului de care se bucura in randul publicului din lumea intreaga, Facebook se loveste de piedici dureroase cand vine vorba de legislatia din Europa.

Un tribunal din Viena tocmai a decis ca reteaua de socializare sa stearga automat o serie de mesaje injurioase din reteaua globala, iar guvernul german a aprobat luna trecuta instituirea unei amenzi de 50 milioane euro pentru retelele social media care nu elimina rapid acest tip de mesaje si stirile false, relateaza BBC.

Hotararea instantei vieneze a fost data intr-un caz in care liderul Partidului Verde din Austria, Eva Glawischnig, a fost tinta unor mesaje injurioase postate pe reteaua de socializare fondata de Mark Zuckerberg.Instanta a decis ca mesajele si repostarile acestora sa fie sterse nu doar de pe conturile din Austria, ci la nivel global, ba mai mult a solicitat ca Facebook sa automatizeze acest proces.

Unul dintre parlamentarii Verzilor austrieci, Dieter Brosz, a afirmat ca Facebook nu mai poate pretinde ca este o simpla platforma si, prin urmare, trebuie sa isi asume responsabilitatea in ceea ce priveste raspandirea mesajelor de ura in retea.

Chiar si fara penalitati dictate la adresa companiei, vestea nu este unsa imbucuratoare pentru actionarii Facebook si pentru Zuckerberg, compania fiind supusa presiunii exercitate de autoritati de a radia continutul fals si tendentios din mesajele utilizatorilor sai.

Incercarea disperata a lui Mark Zuckerberg de a sustine ca firma sa este doar o companie din sectorul tech si nu una media paleste in fata dovezilor evidente ca reteaua a ajuns o sursa constanta de informare pentru aproape doua miliarde de utilizatori de pe planeta.

Sub lupa autoritatilor intra, de asemenea, si Twitter sau Google, alte doua canale prin care dezinformarile si mesajele tendentioase devin virale.

O noua lege din Germania permite acum autoritatilor sa amendeze cu pana la 50 milioane de euro retelele sociale care nu reusesc sa elimine rapid stirile false si mesajele incarcate de ura postate de unii utilizatori, iar alte masuri punitive sunt asteptate si in alte tari.

Facebook si Google au anuntat doua masuri care vizeaza combaterea trolilor de internet, dar fiecare are o abordare diferita. Astfel, Facebook intentioneaza sa angajeze 3.000 de persoane care sa joace rol de moderator in retea, in vreme ce Google sustine ca va modifica parametrii motorului sau de cautare astfel incat mesajele de acest gen sa fie eliminate din afisari.