Copiii care sunt lăsaţi să folosească dispozitive electronice portabile cu ecran încep să vorbească mai târziu, potrivit unui studiu realizat de pediatrii americani.

Potrivit cercetării, copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi doi ani care folosesc tablete, telefoane inteligente sau jocuri electronice încep să vorbească mai târziu. Cu cât petrec mai mult timp cu aceste dispozitive, decalajul creşte.

”Este primul studiu care examinează legătura dintre dispozitivele media mobile şi întârzieri în comunicare la copii”, a declarat dr. Catherine Birken, pediatru la Spitalul pentru Copii din Toronto şi coordonator al studiului.

”Am descoperit o potenţială problemă, dar cred că rezultatele ar trebui privite cu temperaţie, deoarece este doar o primă privire asupra situaţiei”, a adăugat Birken, citată de Fox.

La studiu au participat aproape 900 de copii. Părinţii au raportat cât timp petrec micuţii folosind ecranele mobile în fiecare zi la vârsta de 18 luni. Cercetătorii au măsurat şi dezvoltarea limbajului acestora la aceeaşi vârstă.

Douăzeci la sută din copiii petrec în medie 28 de minute pe zi folosind tabletele sau telefoanele. La fiecare 30 de minute în plus petrecute cu ochii în ecran, riscul de întârziere a vorbirii creşte cu 49 la sută.

Pediatrii nord-americani le recomandă părinţilor să nu le permită accesul copiilor de sub 18 luni la telefoane sau tablete în afară de momentele când participă la teleconferinţe cu familia.

Aproape 40 la sută dintre copiii cu vârste de sub 2 ani au folosit un dispozitiv mobil, potrivit unui studiu realizat în 2013. Specialiştii cred că proporţia actuală este mult mai mare.