O societate de securitate informatică a anunţat miercuri că a descoperit o deficienţă la popularele servicii de mesagerie Telegram şi WhatsApp care ar putea permite piratarea conturilor de utilizatori, folosind sistemul de codare menit să protejeze confidenţialitatea mesajelor, relatează AFP. 

Societatea americană Check Point Software Technologies a precizat într-un comunicat că Telegram şi WhatsApp, care au fost informate la 8 martie, au remediat între timp problema.

Compania nu a precizat câte conturi au putut fi astfel compromise, dar a dat asigurări că această deficienţă reprezenta un pericol pentru "sute de milioane" de utilizatori care au accesat platformele de pe un browser de internet (spre deosebire de cei care utilizează aplicaţiile mobile propuse de cele două servicii).

Potrivit cercetătorilor de la Check Point, "doar trimiţând o poză ce pare inocentă, un atacator putea prelua controlul contului, accesa istoricul mesajelor şi toate fotografiile partajate vreodată prin aplicaţie şi trimite mesaje în locul utilizatorului".

Piratul putea practic să camufleze virusul în imagine, care se activa când destinatarul dădea click pe ea.

WhatsApp şi Telegram folosesc un sistem de codare ce garantează că doar expeditorul şi destinatarul mesajelor pot vedea conţinutul acestora. Cele două aplicaţii nu dispuneau însă de un mijloc prin care să se depisteze dacă mesajele conţin viruşi.

Pentru a remedia problema, cele două servicii validează acum conţinutul expediat înainte ca el să fie codat, ceea ce permite blocarea viruşilor, a mai indicat Check Point.

Nu este pentru prima dată când limitele protecţiei asigurate de sistemele de codare sunt scoase la iveală.

Wikileaks a făcut publice la începutul lunii aproape aproape 9.000 de documente care detaliază instrumentele de piratare informatică utilizate de CIA. Unele permiteau preluarea directă a controlului smartphone-ului de la un utilizator şi ocolirea sistemelor de protecţie unor aplicaţii ca WhatsApp şi Telegram, dar şi Signal, Weibo sau Confide, interceptând comunicaţiile înainte ca ele să fie criptate.

WhatsApp, filială a grupului american Facebook, este unul dintre serviciile de mesagerie instant cele mai populare din lume, cu peste un miliard de utilizatori.

Telegram are în schimb doar peste 100 de milioane de utilizatori, dar este menţionat frecvent ca unul din mijloacele de comunicare preferate de jihadişti, deoarece criptarea acestora fereşte mesajele lor de autorităţi, notează AFP.