Reţelele de socializare precum Twitter, Facebook şi Pinterest sporesc sentimentul de izolare socială, deoarece îi fac pe utilizatorii lor să se simtă tot mai singuri, potrivit psihologilor americani, informează BBC.

Un nou studiu sugerează faptul că o activitate de peste două ore, în fiecare zi, pe reţelele de socializare dublează riscul ca o persoană să experimenteze sentimentul de izolare socială.

Potrivit autorilor cercetării, expunerea utilizatorilor la reprezentările idealizate ale vieţilor celorlalţi oameni generează, de asemenea, sentimentul de invidie.

Studiul a analizat şi sentimentele utilizatorilor de pe alte reţele de socializare, precum Instagram, Snapchat şi Tumblr.

”Nu ştim deocamdată care este cauza principală - utilizarea reţelelor de socializare sau izolarea socială”, a spus Elizabeth Miller, profesor de pediatrie la Universitatea Pittsburgh, coautoare a studiului.

”Este posibil ca tinerii adulţi care, iniţial, se simţeau izolaţi din punct de vedere social să apeleze la reţelele de socializare. Sau ar putea fi posibil ca folosirea excesivă a reţelelor de socializare să îi facă să se simtă, cumva, izolaţi de lumea reală”, a adăugat ea.

Potrivit teoriilor avansate în acest studiu, cu cât o persoană petrece mai mult timp pe reţelele de socializare, cu atât acea persoană are la dispoziţie mai puţin timp pentru interacţiunile sociale din lumea reală.

Utilizarea îndelungată a internetului poate să încurajeze, de asemenea, sentimentul de excludere, după vizualizarea fotografiilor unor prieteni care se bucură de un anumit eveniment la care utilizatorul nu a fost invitat.

Studiul a fost realizat pe baza răspunsurilor oferite de 2.000 de tineri adulţi cu vârste cuprinse între 19 şi 32 de ani.

”Aceasta este o chestiune importantă, care merită să fie studiată, deoarece bolile mintale şi izolarea socială au atins niveluri epidemiologice în rândul tinerilor adulţi. Suntem prin firea noastră fiinţe sociale, însă viaţa modernă tinde să ne compartimenteze, în loc să ne unească. Deşi poate că pare că reţelele de socializare prezintă anumite oportunităţi pentru a umple acest vid social, cred că studiul nostru sugerează că ele nu sunt soluţia la care au sperat oamenii”, a declarat Brian Primack, profesor la Facultatea de Medicină de la Universitatea Pittsburgh, coordonatorul cercetării.