În fiecare an, mii de utilizatori de Internet devin victime ale infracţionalităţii cibernetice. O cercetare Kaspersky Lab arată că peste jumătate (52%) dintre utilizatorii de Internet care au pierdut bani din cauza infractorilor cibernetici au reuşit să-şi mai recupereze doar o parte din ei – în cel mai fericit caz.

Având în vedere că varietatea şi complexitatea ameninţărilor financiare online împotriva utilizatorilor cresc, pierderile din fraude online, furturi de identitate şi compromiterea conturilor ajung acum la miliarde în fiecare an.

Suma este, în realitate, şi mai mare pentru că multe cazuri nu sunt raportate.Cercetarea arată cât de costisitoare sunt aceste atacuri pentru utilizatorii de Internet şi cât de profitabile au devenit pentru infractorii cibernetici. În medie, utilizatorii de Internet pierd 476 de dolari în urma unui atac, iar o persoană din zece, dintre cele participante la studiu, a spus că a pierdut mai mult de 5.000 de dolari.

Marea majoritate a utilizatorilor de Internet declară că fac tranzacţii financiare online (81%) şi aproape jumătate (44%) păstrează informaţii financiare pe dispozitivele lor, conectate la Internet. Numărul de infractori cibernetici creşte direct proporţional cu numărul de utilizatori care îşi administrează banii online, de aceea o protecţie eficientă este foarte importantă.

Cu toate acestea, doar 60% dintre utilizatorii de Internet îşi protejează toate dispozitivele. Este posibil ca atitudinea legată de siguranţa online să fie influenţată de concepţia greşită că banii pierduţi le vor fi returnaţi automat. Aproape jumătate (45%) dintre participanţi spun că impresia lor este că vor fi despăgubiţi de bănci, într-o situaţie de infracţionalitate cibernetică, fără nicio problemă. Studiul arată, însă, că 52% dintre cei afectaţi nu şi-au primit integral banii furaţi.

„Infractorii cibernetici caută mereu noi modalităţi de a profita şi a înşela utilizatorii, de aceea este important să fiţi tot timpul în alertă.Infractorii cibernetici pot acţiona prin intermediul programelor malware, al phishing-ului sau al altor tehnici.

Nu presupuneţi că vă veţi recupera automat banii dacă veţi fi printre cei vizaţi de infractori. Cea mai bună metodă de a vă proteja banii în mediul online este să vă asiguraţi că nu veţi fi una dintre victime, iar pentru acest lucru noi recomandăm programe specializate care vă protejează datele şi identitatea”, spune Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of the Anti-Malware Research Team la Kaspersky Lab.

Kaspersky Safe Money, una dintre funcţiile cheie ale produselor Kaspersky Lab pentru utilizatorii individuali, cum este Kaspersky Total Security, înglobează mai multe tehnologii create pentru a proteja tranzacţiile financiare ale utilizatorilor.