Serviciul de mesagerie WhatsApp introduce sistemul de verificare în doi paşi pentru toţi cei peste un miliard de utilizatori ai săi, după ce această funcţie fusese lansată în versiunea beta la sfârşitul anului trecut, scrie vineri portalul theverge.com.

Cunoscută de altfel drept autentificarea în doi paşi, această opţiune adaugă încă o măsură de securitate pentru conturile utilizatorilor. Pentru activarea sa, utilizatorul trebuie să aibă instalată cea mai recentă versiune a programului şi să o activeze din Setări, la secţiunea Cont unde găseşte verificarea în doi paşi. Odată ce această funcţie este activată, utilizatorii vor avea de introdus un cod format din şase cifre de fiecare dată când îşi înregistrează numărul de telefon în cadrul aplicaţiei, în timpul procesului de instalare sau reinstalare. Spre exemplu, dacă utilizatorul păstrează numărul de telefon de pe cartela sim veche dar îşi cumpără un telefon nou, atunci va reinstala şi va reintroduce codul primit din serverul aplicaţiei WhatsApp. O situaţie similară se petrece atunci când utilizatorul reinstalează toate aplicaţiile de pe telefon sau doar WhatsApp.

WhatsApp urmează tendinţa autentificării în doi paşi implementată deja de compania mamă Facebook şi de Google pentru aplicaţiile şi serviciile sale.

Utilizatorul mai are la îndemână posibilitatea folosirii unui cont de e-mail ca măsură de siguranţă, unde poate partaja toate datele sale importante de pe telefon, sau poate chiar folosi această metodă în cazul în care uită sau pierde codul de şase cifre primit de la WhatsApp. Dezactivarea funcţiei de autentificare în doi paşi se face din aplicaţie de la secţiunea Setări fără a fi nevoie de codul de şase cifre.

Această măsură vine să completeze funcţiile de securitate implementate de serviciul de mesagerie, mai ales după ce au existat relatări media, citate de cotidianul The Guardian, care indica existenţa unei posibile căi inverse (backdoor) prin care agenţiile de aplicare a legii ar avea acces în timp real la conturile utilizatorilor. Însă, cei de la WhatsApp au dezminţit această ipoteză, asigurând utilizatorii că beneficiază de criptare completă utilizator-utilizator.