În curând se va redacta un proiect de lege cu privire la implementarea serviciului de înregistrare şi mentenanţă a domeniilor „.ro” pentru site-uri, potrivit Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI). În acelaşi timp, s-a precizat că nu mai este valabil anunţul făcut de Romania Top Level Domain (RoTLD), conform căruia numele de domenii „.ro” vor avea o perioadă de valabilitate limitată, iar utilizatorii vor fi nevoiţi să plătească o taxă anuală de mentenanţă.

Joi seară a fost publicat pe site-ul MCSI un comunicat conform căruia hotărârea cu privire la implementarea serviciului de înregistrare şi mentenanţă a domeniilor „.ro” pentru site-uri se anulează. Anunţul a venit în urma unei scrisori deschise prin care mai multe companii ce găzduiesc site-uri au cerut organizarea de consultări publice privind introducerea tarifului anual de mentenanţă pentru domeniile „.ro”. De asemenea, s-a decis redactarea unui proiect de lege şi parcurgerea următorilor paşi:

  • publicarea pe 30 ianuarie 2017, pe site-ul MCSI, a unui chestionar cu privire la principiile ce vor sta la baza noii reglementări;
  • posibilitatea pentru cei interesaţi de a trimite răspunsurile la acest chestionar, precum şi alte sugestii până pe 28 februarie 2017;
  • redactarea proiectului de lege, ţinând cont de punctele de vedere primite în urma chestionarului;
  • publicarea în luna iulie a proiectul de lege pentru consultare publică şi organizarea unei dezbateri în acest sens;
  • prezentarea formei finale a proiectului de lege în Guvern în luna septembrie 2017.


Prin urmare, anunţul RoTLD (Registrul român de domenii pentru site-uri „.ro”) din decembrie 2016, conform căruia, începând cu data de 1 iulie 2017, se va introduce un tarif de întregistrare şi mentenanţă anuală pentru domeniile „.ro”, nu mai este valabil.

Era vorba despre un tarif care urma să asigure atât înregistrarea numelui de domeniu, cât şi dreptul de folosire al acestuia pe o perioadă limitată de cinci ani. După expirarea acestui termen, persoanele care ar fi dorit să îşi păstreze numele respectiv ar fi fost nevoite să mai achite anual o altă taxă. Dacă ar fi ales să nu plătească tariful, numele ar fi devenit liber şi altcineva l-ar fi putut înregistra şi folosi.

Pe de altă parte, nu era prevăzută posibilitatea înregistrării pe o perioadă mai scurtă, de exemplu de un an, ci doar de cinci ani (cu opţiune de prelungire). Asta înseamnă că dacă cineva ar fi avut nevoie de un nume de domeniu doar pentru un an, ar fi fost nevoit să plătească aceeaşi sumă de bani ca şi cum l-ar fi folosit cinci.

În prezent, există un tarif unic, în valoare de 61 de dolari, plătiţi în lei, care se achită la început, la momentul înregistrării. Acesta asigură utilizarea pe termen nelimitat a numelui ales. Dacă o altă persoană doreşte să folosească acelaşi nume „.ro” este imposibil să îl mai înregistreze.

Acesta este şi unul dintre motivele pentru care RoTLD introdusese această modificare, deoarece „va duce la deblocarea numelor de domenii «.ro», care au fost înregistrate începând cu anul 1993 şi care în prezent nu mai sunt folosite, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent”.

RoTLD mai precizase că limitarea, pe care doreau să o introducă şi la noi din vară, este o practică folosită peste tot în lume. Toate ţările din Europa, în afara României au introdus un sistem similar de folosire a numelui pe o perioadă de timp determinată şi opţiunea reînnoirii pentru utilizarea în continuare. În plus, este o modalitate prin care se acoperă costurile, atât cele de înregistrare, dar şi cele zilnice, de întreţinere.

Cei care vor să folosească un site au nevoie de un nume de domeniu. Acesta este, practic, numele site-ul lor, prin care îşi asigură identitatea în online şi modalitatea prin care cei interesaţi îl pot găsi pe internet. De exemplu, în cazul redacţiei noastre, numele de domeniu este „avocatnet.ro”.