Suprasolicitarea, întreţinerea necorespunzătoare şi nerespectarea ciclului de folosire sunt principalii factori care contribuie la creşterea numărului defecţiunilor aparatelor electronice şi electrocasnice în perioada de iarnă, potrivit Depanero, cea mai mare firmă de service electro-IT din România.

În această perioadă, numărul defecţiunilor aparatelor electronice şi electrocasnice este mai mare cu până la 30%, comparativ cu perioada de vară. Statistica include şi anumite aparate, precum aerotermele sau caloriferele electrice, care nu sunt aduse în service pe timpul verii.

Specialiştii Depanero avertizează că, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, anumite echipamente electrocasnice, cum ar fi aerotermele, caloriferele, aspiratoarele, maşinile de tocat şi blenderele sunt solicitate mai mult, şi pot ajunge astfel mai des în service.

În general, cele mai multe defecţiuni apar în rândul echipamentelor de uz casnic, folosite frecvent în bucătărie şi pentru curăţenie.

Specialiştii Depanero spun că aparatele frigorifice nu trebuie să fie folosite în încăperi cu temperaturi scăzute, mediul ambient ideal fiind cel în care este asigurată o temperatură de minimum 15 grade.

Mixerul sau blenderul nu trebuie folosite continuu, ci cu pauză, după maximum 20 de minute de utilizare. Dacă nu sunt respectate pauzele necesare, există risc mare de ardere a motorului.

La o folosire intensă a maşinii de tocat, grăsimea din carne se poate acumula în interiorul tubului aparatului, forţând motorul şi reducând eficienţa tocătorului. Dacă se întâmplă acest lucru, aparatul nu trebuie forţat, ci oprit imediat.

Mulţi dintre posesorii de dispozitive electrice nu ţin cont de recomandările de pe cărţile tehnice. Nerespectarea unor reguli minime de folosire a echipamentelor electronice şi electrocasnice poate genera, în cel mai bun caz, costuri semnificative de reparaţii. Utilizarea necorespunzătoare a acestor dispozitive implică şi riscul apariţiei incendiilor, inundaţiilor, electrocutărilor sau accidentărilor de tot felul.