Tehnologiile pentru accesarea realităţii virtuale (VR) sau a celei augmentate (AR) propuse de Google devin din ce în ce mai accesibile după ce mai multe companii producătoare de hardware partenere au anunţat lansarea de noi telefoane mobile cu astfel de capacităţi în cadrul CES 2017 din Las Vegas, cel mai mare târg de echipamente electronice din lume, transmite Reuters.

Google face eforturi pentru a pregăti o mare varietate de telefoane mobile inteligente, care funcţionează cu sistemul său de operare, Android, pentru funcţii de VR sau AR, funcţii care sunt considerate pe cale să devină accesibile unui public larg, după mai mulţi ani în care au reprezentat doar o nişă pentru cei pasionaţi de tehnologie şi care dispun de o situaţie materială foarte bună.

Producătorul chinez Huawei Technologies Co. a anunţat joi că două dintre modele de telefoane pe care le produce vor fi compatibile cu Daydream View, casca VR lansată anul trecut de Google. Între timp, producătorul taiwanez AsusTek Computer Inc a anunţat că modelul de telefon ZenFone AR va fi compatibil atât cu Daydream View cât şi cu Google's Tango software pentru AR — prin care conţinut generat de calculator este inclus sau suprapus lumii reale.

Deşi astfel de anunţuri deschid calea popularizării funcţiilor de VR şi AR ale telefoanelor mobile, Google mai are încă multe de făcut în scopul creşterii gradului de accesibilitate al unor astfel de tehnologii, susţine însă analistul tehnologic Jan Dawson, de la Jackdaw Research, precizând că Samsung Electronics Co, cel mai mare producător de telefoane şi alte dispozitive Android nu s-a alăturat încă acestui trend.

"Ecosistemele Google pentru aplicaţii în AR şi VR se află încă la început", a subliniat el.

Pe măsură ce creşterea pe piaţa globală a telefoanelor inteligente dă semne că-şi pierde din viteză, unii producători de hardware sunt de părere că funcţiile de AR şi VR vor reînvia entuziasmul consumatorilor.

"Acesta este noul val de tehnologie care îi va face pe consumatori să fie interesaţi de modele noi de telefoane mobile inteligente", consideră Erik Hermanson, şeful de marketing de la Asus pentru telefoane mobile.

Cu toate acestea, interesul pentru noua tehnologie a consumatorului obişnuit rămâne în mare parte nesigur. Aplicaţiile pentru realitatea virtuală sau augmentată pot stimula la rândul lor cererea, dar până când tehnologiile VR şi AR ale Google nu vor fi prezente pe o gamă mai largă de telefoane mobile, va fi greu ca producătorii de aplicaţii pentru Android să se lase convinşi şi să vină cu noi aplicaţii pentru aceste tehnologii.

"Noi aşteptăm ca dezvoltatorii de aplicaţii să folosească cu adevărat platforma pentru ce a fost ea concepută", a declarat de la CES Amit Singh, vicepreşedinte al departamentului de VR de la Google.

În afară de compatibilitatea cu Daydream View, Huawei a anunţat că explorează şi posibilitatea de suport pentru tehnologia Tango. Telefonul ZenFone AR de la Asus a devenit primul smartphone compatibil cu ambele tehnologii.

Ca strategie pentru viitor, Google a subliniat că va continua să dezvolte ambele tehnologii, atât cea de realitate virtuală cât şi pe cea de realitate augmentată, pentru a fi pregătit indiferent de care dintre cele două tehnologii se va dovedi de succes pentru viitor. "Oferind opţiuni pentru ambele (tehnologii n.r.) Google poate acoperi întreaga piaţă potenţială pentru aceste tehnologii", susţine analistul Bob O'Donnell de la TECHnalysis Research.