Google a descoperit o problemă gravă de securitate în Windows şi a făcut-o publică după ce Microsoft nu a reuşit să o rezolve în timp util, relatează News.ro.

Pentru a creşte securitatea propriul produs, browser-ul Chrome, Google investighează eventuale vulnerabilităţi inclusiv în programele altor producători.

Problemele descoperite sunt comunicate în secret producătorilor respectivi, pentru ca, după o anumită perioadă de timp, acestea să fie făcute publice.

Urmărind această politică, Google a anunţat Adobe şi Microsoft cu privire la o gaură de securitate de care suferă plugin-ul Flash şi sistemul de operare Windows.

Problema este una foarte gravă şi implică kernel-ul (miezul sistemului de operare). Atacatorii care folosesc deja această vulnerabilitate pot trece de măsurile de securitate puse de Microsoft în Windows şi rula comenzi care în mod normal necesită drepturi de administrator.

Politica Google prevede ca în termen de o săptămână din momentul în care producătorii sunt anunţaţi, problema de securitate descoperită să fie făcută publică.

Dacă Adobe a rezolvat problema în termenul alocat de Google, Microsoft nu a făcut acelaşi lucru. Drept urmare, Windows suferă în continuare de vulnerabilitatea amintită.

Reprezentanţii Microsoft au criticat dur decizia celor de la Google de a face publică problema de securitate, susţinând că cele şapte zile alocate de Google sunt insuficiente pentru rezolvarea unei probleme atât de grave la nivelul sistemului de operare.

Până când Microsoft va reuşi să repare problema, utilizatorii de Windows pot cădea oricând victima unui atac, mai ales acum, când aceasta a fost făcută publică.

Digi 24