Site-uri celebre, printre care Twitter, Netflix şi Spotify, au fost inaccesibile, vineri, în mai multe regiuni din Statele Unite, după ce o companie care administrează o bună parte a internetului a fost ţinta unui atac informatic de amploare, informează The New York Times.

Utilizatorii au reclamat probleme în a accesa şi site-uri precum Airbnb, Reddit, Etsy, SoundCloud şi The New York Times.

Compania Dyn, ale cărei servere monitorizează şi redistribuie traficul pe internet, a anunţat că sistemul a căzut la ora 7 dimineaţa. Problemele au apărut mai întâi pe Coasta de Est, dar până seara s-au răspândit în trei valuri succesive pe aproape întreg teritoriul Statelor Unite.

Atacul a constat în "bombardarea" serverelor ţintă cu valori de trafic copleşitoare. Hackerii au folosit sute de mii de sisteme ale unor dispozitive conectate la internet, precum camere, gadget-uri pentru monitorizarea bebeluşilor, routere de casă, frigidere inteligente, fără ca proprietarii lor să-şi dea seama. 

FBI şi Homeland Security investighează incidentul şi iau în calcul o activitate criminală, inclusiv un atac asupra SUA.

Un astfel de atac, de tip “denial-of-service” (DDoS), apare atunci când hackerii inundă serverele care gestionează un site cu atât de mult trafic încât se blochează sau nu se mai încarcă deloc. Asemenea incidente informatice sunt comune, cunoscute, dar devin din ce în ce mai puternice, sofisticate şi vizează providerii de infrastructură pentru internet.

Să ataci o companie ca Dyn provoacă cu siguranţă mai multe pagube decât dacă vizezi un singur website, potrivit The New York Times.

Dyn este unul dintre gestionarii adreselor de pe internet (DNS). Rolul Dyn este să traducă aceste adrese aşa cum sunt cunoscute de public în unele numerice, fapt care le permite calculatoarelor să comunice între ele. Fără ca reţeaua DNS să fie controlată de provideri, internetul nu funcţionează.

În acest caz, atacul a fost asupra infrastructurii companiei Dyn, care asigură conexiunea online. Nu au fost afectate site-urile în mod direct, ci au fost blocaţi utilizatorii în a le accesa.

Specialiştii în securitate au avertizat de mult că numărul mare de dispositive conectate la internet, aşa numitul “internet al lucrurilor”, este o problemă de siguranţă. Iar atacul de vineri, spun aceştia, este doar începutul pentru modul în care aceste gadget-uri pot fi folosite.