Corporaţia Yahoo a cerut miercuri directorului pentru informaţii naţionale al SUA, James Clapper, să desecretizeze un ordin de supraveghere, pentru a permite firmei să răspundă unui articol al agenţiei de presă Reuters privind scanarea tuturor e-mailurilor primite de utilizatorii serviciului Yahoo Mail.

Uniunea Americană pentru Drepturile Civile (ACLU) a înaintat în mod independent o moţiune cu acelaşi scop instanţei de supraveghere a serviciilor de informaţii ale SUA. ACLU cere şi publicarea altor peste 20 de reglementări relevante din ultimul deceniu.

Într-o scrisoare către Clapper, Yahoo arată că nu poate răspunde detaliat unor afirmaţii ale Reuters şi i-a cerut să desecretizeze cel puţin parţial ordinul guvernamental şi să facă unele comentarii detaliate pentru a clarifica faptele şi circumstanţele.

Reuters a publicat în 4 octombrie o ştire potrivit căreia Corporaţia Yahoo a dezvoltat anul trecut un software personalizat pentru scanarea tuturor e-mailurilor primite de clienţii săi, în căutarea unor date specificate de ofiţeri de informaţii americani.

Potrivit unor surse confidenţiale "care cunosc bine subiectul", Yahoo s-ar fi conformat astfel unei solicitări secrete a guvernului Statelor Unite, formulate fie de Agenţia pentru Securitate Naţională (National Security Agency, NSA), fie de Biroul Federal de Investigaţii (Federal Bureau of Investigation, FBI).

Pe baza declaraţiilor a trei foşti angajaţi ai Yahoo şi ale unei persoane informate despre evenimente, Reuters afirma că au fost scanate sute de milioane de conturi Yahoo Mail.

Doi foşti angajaţi au afirmat că decizia de a coopera cu serviciile a fost luată de managerul general al Yahoo, Marissa Mayer, şi a fost urmată de demisia şefului securităţii informaţiilor, Alex Stamos, care acum ocupă o funcţie similară la Facebook.

Iniţial, Yahoo a răspuns la solicitarea Reuters că firma "respectă legile Statelor Unite". Printr-un purtător de cuvânt al Facebook, Stamos a refuzat să comenteze. NSA a înaintat întrebările agenţiei de presă biroului directorului pentru informaţii naţionale, care la rândul său nu a făcut niciun comentariu la momentul respectiv.

Miercuri, un purtător de cuvânt al lui Clapper a afirmat că biroul acestuia va răspunde direct corporaţiei Yahoo. Aceasta a susţinut că informaţiile Reuters sunt incorecte şi că scanarea e-mailurilor descrisă de agenţie nu există în sistemele Yahoo.

AGERPRES