Cu toţii ştim că Google este atotputernic când vine vorba de online, dar nu foarte mulţi ştiu cum afli tot ce ştie Google despre tine.

Din momentul în care v-aţi făcut un cont pe Gmail, YouTube sau Google Drive, cea mai mare parte a activităţii voastre online este înregistrată în detaliu. Dacă folosiţi Chrome şi v-aţi autentificat cu un cont Google, situaţia este extrapolată. Fiecare click dat, fiecare adresă tastată, fiecare parolă introdusă, fiecare reclamă pe care aţi accesat-o, toate sunt salvate de către gigantul din Mountain View pentru a putea fi accesate ulterior cu uşurinţă. Multe dintre ele sunt folosite şi pentru personalizare reclamelor pe care le vedeţi pe diverse site-uri. Puteţi spune şi că sunt folosite de autorităţi în diverse circumstanţe, dar acel scenariu nu are legătură doar cu Google, ci şi cu Microsoft, operatorul vostru de internet şi nu numai.

Revenind însă la Google, înainte să vă speriaţi sau să vă faceţi griji în legătură cu informaţiile pe care le lăsaţi online, ar fi bine să aveţi în vedere câteva detalii. Doar după ce înveţi cum afli tot ce ştie Google despre tine, vei înţelege beneficiile acestui sistem de salvare date, perfecţionat în ultimul deceniu.

Google este o instituţie care a devenit sinonimă cu internetul, dar cel mai mare avantaj al său este separarea tuturor serviciilor pe care le oferă, pentru a fi mai uşor de înţeles. Pornind de la această premisă, aveţi la dispoziţie cinci pagini web pe care le puteţi accesa pentru a avea o viziune de ansamblu asupra informaţiilor pe care le aveţi stocate online. Ideal ar fi să le accesaţi pe toate măcar o dată, pentru a înţelege exact cu ce se ocupă.

  1. Google Security – Vă oferă toate detaliile de securitate aferente contului vostru Google, inclusiv unde a fost folosit ultima oară şi de pe ce dispozitiv.
  2. Google Dashboard – Întreaga voastră activitate desfăşurată prin intermediul serviciilor Google este disponibilă aici, începând cu programările din calendarul online al companiei şi terminând cu contactele salvate în Gmail. Lista este exhaustivă.
  3. Google Ads – Reclamele ce vă sunt afişate online de către Google, aproape de fiecare dată, sunt personalizate în funcţie de link-urile pe care le accesaţi şi reclamele pe care le-aţi accesat în trecut. Aici găsiţi toate aceste informaţii.
  4. Web & App Activity – Tot istoricul vostru online este disponibil aici, de la un clip pe YouTube vizionat, o căutare pe Google sau o postare pe Facebook. Această listă s-ar putea să vă sperie un pic, dar vă ajută să vedeţi dacă altcineva vă foloseşte contul.
  5. Location History – Printr-o varietate foarte mare de surse de informare, Google ştie cu precizie destul de mare pe unde vă desfăşuraţi activitate. În plus, tot istoricul acelor locaţii este salvat online pentru o analiză ulterioră. Ţine doar de voi cum veţi folosi aceste informaţii.

 

SURSA: http://playtech.ro