Drapelul românesc a fost ridicat luni la sediul Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), din apropiere de Geneva, după ce ţara noastră a devenit oficial membră a acestui centru de cercetare la 17 iulie. La ceremonia de luni, directorul general al CERN, Fabiola Gianotti, şi preşedintele Consiliului CERN, Sijbrand de Jong, au salutat aderarea României la această organizaţie, subliniind cât este de important ca diferitele naţiuni să colaboreze îndeaproape pentru progresul cunoaşterii, conform unui comunicat publicat pe site-ul CERN.

"Cu mare plăcere adresez un bun venit călduros României care se alătură familiei din ce în ce mai numeroase a CERN", a declarat Fabiola Gianotti.

"Sunt foarte bucuros că România a demonstrat astăzi că, după diligenţele necesare şi o atentă deliberare, este încă posibil pentru diferitele naţiuni să-şi unească forţele în domenii importante, într-un consens deplin", a declarat la rândul său Sijbrand de Jong, preşedintele Consiliului CERN.

Steagul României a fost arborat luni la sediul CERN, moment care marchează statutul României de ţară membră a organizaţiei. Tricolorul a fost ridicat alături de celelalte 21 de steaguri ale statelor membre în cadrul unei ceremonii la care a participat preşedintele României, Klaus Iohannis, ministrul educaţiei, Mircea Dumitru, şi reprezentanţi ai guvernului şi mediului academic românesc.

După ceremonie, delegaţia românească a vizitat S'Cool Lab, laboratorul CERN pentru elevi, precum şi Marele Accelerator de Particule (LHC) şi laboratoarele în care se desfăşoară experimentul ATLAS, la care participă mai multe instituţii româneşti. De asemenea, delegaţia s-a întâlnit şi cu cercetători români care lucrează în cadrul CERN.

România a devenit în mod oficial stat membru al CERN încă de la 17 iulie 2016, după 25 de ani de colaborare între organizaţie şi instituţii ştiinţifice româneşti.

AGERPRES