KickAssTorrents, cel mai mare site de torrente din lume, de unde internauţii puteau downloada filme, jocuri sau muzică, a fost închis de autorităţile americane, iar bărbatul suspectat că a fondat site-ul a fost arestat, informează independent.co.uk.

Autorităţile americane au confiscat domeniul kat.cr. La ora actuală, conţinutul site-ului nu se mai încarcă.

Site-ul era cel mai mare site de torrente din lume, dar ar putea să nu mai revină niciodată online, odată ce autorităţile deţin acum toate domeniile sub care funcţiona.

Presupusul proprietar al site-ului, Artem Vaulin, un ucrainean în vârstă de 30 de ani, a fost arestat miercuri în Polonia.

Acţiunea autorităţilor americane este o mare lovitură pentru comunitatea utilizatorilor de torrente, unde milioane de oameni distribuie filme fără să plătească pentru producţiile respective, notează CNN.

De-a lungul timpului, KickAssTorrents s-a mutat regulat pe mai multe domenii înregistrate în diferite locuri din lume, pe măsură ce autorităţile blocau accesul la anumite adrese. Printre domeniile folosite se numără  kickasstorrents.com, kat.ph, kickass.to, kickass.so sau kat.cr. Toate au fost administrate din diferite locuri din lume: Insulele Filipine, Somalia, Insula Tonga, iar ultima dată din Costa Rica.

Accesul la site fusese deja blocat în câteva ţări în urma unor decizii ale instanţelor de judecată: Marea Britanie, Irlanda, Italia, Danemarca, Belgia şi Malaezia. Însă acum site-ul nu mai poate fi accesat de nicăieri.

Valoarea site-ului este estimată de 54 de milioane de dolari, potrivit guvernului american (estimarea se bazează pe banii generaţi din publicitate).

În ultimii ani, giganţii din producţia de muzică şi de filme – Sony Pictures, Walt Disney Company, Warner Bros. Entertainment şi Universal Music Group – au pus presiune pe guvernul american pentru a eradica pirateria online.

Guvernul american va solicita guvernului polonez să îl extrădeze pe Vaulin în SUA, unde va fi acuzat că a administrat un site care le-a permis utilizatorilor să distribuie filme, muzică, show-uri şi jocuri video în valoare de peste 1 miliard de dolari.

Potrivit autorităţilor, Vaulin poza drept inginer la o companie numită Cryptoneat, însă aceasta era doar un paravan pentru operaţiunile de piraterie pe care le desfăşura.

Deşi autorităţile au închis cel mai mare site de torrente la ora actuală, cel mai probabil fanii torrentelor vor migra spre alte site-uri precum Torrentz, ExtraTorrent sau BitSnoop, mai notează CNN.