Specialiştii spun că hackerii vă pot lăsa fără bani şi să aibă acces la datele personale, într-o clipă. Ei întind capcane lângă hoteluri sau terase şi îi ademenesc pe turişti să se conecteze pe reţelele lor piratate. Experţii recomandă instalarea de antiviruşi pe telefoane şi tablete, înainte de plecarea în concediu.

Hackerii profită de dorinţa oamenilor de a-şi verifica e-mail-ul şi conturile de socializare şi clonează reţelele gratuite de internet ale hotelurilor sau barurilor, atrag atenţia specialiştii europeni în securitate cibernetică.

Cu un echipament care costă 50 de dolari, hackerii pot crea un hotspot fals şi pot intercepta toate conversaţiile dintre telefonul celui care îl accesează şi serverele utilizate.

Datele personale ale utilizatorului ajung la discreţia infractorilor, care pot controla şi accesa chiar şi conturile bancare. Infractorul are la dispoziţie parolele de securitate şi poate goli contul într-o clipă fără ca victima să îşi dea seama.

„Un hacker ar putea să îşi numească hotspotul FREE WIFI sau DEFAULT, unul pe care deja ne-am conectat. Şi când trece pe lângă noi cu dispozitivul în rucsac ori sacoşă, toate telefoanele se vor conecta automat la reţeaua la care au mai fost conectate”, dezvăluie Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică.

Un antivirus şi atenţia sporită la aceste reţele pot să facă diferenţa între un sejur reuşit şi un fiasco. Cei care îşi pierd în acest fel datele personale trebuie să ştie că hoţii sunt foarte greu de găsit.

Digi 24