Fasciculele de lumină „răsucite” ar putea spori în mod considerabil lăţimea de bandă a Internetului, ceea ce va duce la adăugarea unor „noi niveluri” pe „autostrada informaţiei”, după cum arată o cercetare publicată în Science.
Traficul pe Internet creşte în mod exponenţial, motiv pentru care cercetătorii încearcă să identifice noi metode prin care cablurile de fibră optică să poată cuprinde mai multă informaţie.
În spirală
Una dintre metodele folosite cu succes în ultimii 20 de ani a fost adăugarea mai multor „benzi de circulaţie”, folosind diferite culori (lungimi de undă) pentru diferite semnale, după cum notează descoperă.ro. În ultimii ani, mai multe grupuri de cercetători au încercat să codeze informaţia în forma unor fascicule de lumină pentru a reduce aglomerarea, folosind o proprietate a luminii cunoscută sub numele de „moment cinetic orbital”. În prezent, datele de pe Internet sunt transmise cu ajutorul unor fascicule drepte de lumină, însă anumite filtre pot răsuci lumina astfel încât să se deplaseze în spirală.
Ferme de servere
În prezent, o echipă de cercetători de la Universitatea Boston din Massachusetts şi de la Universitatea Southern California din Los Angeles au descoperit o metodă prin care fasciculele de lumină pot rămâne separate pentru o distanţă record de 1,1 kilometri! Cercetătorii au demonstrat că prin acest cablu de 1,1 kilometri pot fi transmise cantităţi uriaşe de date, de până la 1,6 terabiţi pe secundă, adică echivalentul a 8 discuri Blu-Ray pe secundă. Pe fiecare nivel, datele ar putea fi împărţite în mai multe benzi de lumină, maximizând fluxul informaţiei.

Oamenii de ştiinţă subliniază că va dura o vreme până când reuşita va ajunge în...lumea reală, pentru că în acest moment cablurile de Internet nu pot transmite decât fascicule de lumină drepte. Un alt ţel al cercetătorilor este instalarea acestor cabluri speciale în „fermele de servere” folosite de companii precum Facebook.