Mark Zuckerberg, directorul executiv al Facebook, a postat pe 21 iunie o fotografie prin care sărbătorea baza tot mai mare de utilizatori ai Instagramului, aplicaţie deţinută de Facebook. Un utilizator a observat însă că pe camera video de la laptop şi pe mufa microfonului era pusă bandă adezivă, potrivit nytimes.

Mai multe publicaţii, inclusiv Gizmodo, s-au folosit de observaţia utilizatorului pentru a ridica o întrebare: Este paranoia sau doar o bună practică?

Banda pusă peste camera video şi microfon este metoda cea mai folosită şi mai la îndemână atunci când o persoană este îngrijorată de faptul că hackerii pot primi acces pe anumite dispozitive prin folosirea unor viruşi de acces.

Accesul de la distanţă nu este limitat hackerilor (potrivit unor scurgeri de informaţii ale Agenţiei Naţionale de Securitate produse de Edward J. Snowden, cel puţin două programe au fost concepute de guvern pentru a prelua controlul camerelor şi microfoanelor calculatoarelor.)

De curând, conturile de Twitter, Instagram, LinkedIn şi Pinterest ale fondatorului Facebook au fost sparte de către un grup de hackeri numit OurMine. Potrivit acestora, Mark Zuckerberg a folosit aceeaşi parolă pentru toate conturile sparte. Hackerii au dezvăluit că acesta folosea parola "dadada"

Directorul executiv al Facebook nu este prima persoana publică care apelează la banda adezivă pentru blocarea camerei web. În luna aprilie, şeful FBI, James Comey, a declarat că a apelat la banda adezivă după ce a văzut această metodă la ştiri.