Agenţia spaţială americană (NASA) a dezminţit informaţiile dintr-un studiu, publicat recent în revista ''Astronomy&Astrophysics'', potrivit căruia traiectoria sondei sale spaţiale Cassini, aflată pe orbită în jurul lui Saturn, ar fi suferit variaţii ciudate, care ar putea fi provocate de atracţia gravitaţională a unei planete necunoscute până în prezent, scrie ziarul spaniol ''ABC''.

Misterioasa planetă care a făcut obiectul mai multor cercetări este numită "Planeta 9", ''Planeta X'' sau ''Nibiru'', se presupune că s-ar afla dincolo de Neptun, s-ar deplasa pe o orbită eliptică, ar fi de patru ori mai mare şi de 10 ori mai grea decât Terra.

Experţii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA au contrazis însă categoric alegaţiile referitoare la sonda Cassini, subliniind că mişcarea acesteia nu a suferit modificări neaşteptate din 2004, când s-a apropiat de Saturn.

''Deşi ne-ar fi plăcut ca sonda Cassini să ajute la depistarea unei noi planete în Sistemul Solar, nu sesizăm nicio perturbare în orbita ei pe care să nu o putem explica cu ajutorul actualelor modele'', a declarat Earl Maize, directorul proiectului Cassini din cadrul JPL.

''O planetă necunoscută în afara orbitei lui Neptun, cu o masă de zece ori mai mare decât a Terrei, ar afecta orbita lui Saturn, nu a sondei Cassini'', a fost de părere William Folkner, cercetător de la JPL.

Aceste precizări au apărut după ce specialişti de la Observatorul Coastei de Azur din oraşul francez Nisa au verificat în ce măsură modelul teoretic — la care lucrează de zece ani — al sistemului solar conţinând o ipotetică nouă Planetă 9 ar putea explica mici perturbaţii în traiectoria orbitală a sondei Cassini. Fără această planetă, celelalte opt planete ale sistemului solar, 200 de asteroizi din proximitatea relativă a sondei şi cinci dintre cele mai masive obiecte din Centura Kuiper nu pot explica aceste perturbaţii. Piesa lipsă a acestui puzzle ar putea fi exact Planeta 9, a cărei existenţă este presupusă de unii astrofizicieni.

Misiunea sondei Cassini se va încheia la sfârşitul anului 2017, când aceasta va rămâne fără combustibil şi va dispărea în atmosfera planetei Saturn.

AGERPRES