Lee Se-Dol, campionul mondial la Go, jocul de origine chineză considerat cel mai complex din lume, a fost bătut în competiţia de saptămâna trecută, din Coreea de Sud, de robotul numit AlphaGo. În spatele acestor victorii stă, însă, persoana de geniu din Demis Hassabis, co-fondatorul şi directorul executiv al companiei britanice DeepMind, cumpărată de Google.

Potrivit Financial Times, citat de Ziarul Financiar, deşi Lee este considerat de Hassabis drept un „Roger Federer al Go-ului”, computerul care are la bază inteligenţa artificială creată de el, a reuşit să obţină ceea ce nimeni nu credea: a depăşit mintea umană într-un proces extrem de dificil de gândire.

„Eu cred că este ceva imporatant, dar, în cele din urmă, istoria este cea care va decide lucrul acesta”, a explicat Hassabis la finalul meciului din Seoul. „Mulţi oameni au prezis că acest lucru va fi posibil mult mai târziu, în viitor, iar noi suntem acum extrem de încântaţi că am depăşit această piatră de hotar.”

Născut la Londra într-o familie în care mama are orgini chinezeşti-singaporiene şi tatăl  descendenţi  greco-ciprioţi, Demis Hassabis (39 de ani) este considerat o enciclopedie modernă, cariera lui de până acum întinzându-se de la „copil minune” al şahului, la maestru programator, designer de jocuri video şi expert în neurologie.