O echipă de cercetători ruşi de la Universitatea Federală Baltică Immanuel Kant din Kaliningrad a dezvoltat un robot miniatural de supraveghere care arată ca un gândac de bucătărie. Robotul a fost dezvoltat la iniţiativa unei organizaţii din Rusia, care şi-a dorit un obiect de supraveghere asemănător unui gândac de bucătărie. Designul robotului este menit să contribuie la camuflarea în timpul activităţilor de supraveghere, pentru a permite colectarea cât mai multor informaţii posibile. Gândacul-spion are o lungime de zece centimetri, se poate deplasa cu o viteză de 30 de centimetri pe secundă, iar timpul de funcţionare după încărcarea bateriilor este de 20 de minut. Totuşi, echipa care a dezvoltat gândacul-spion, condusă de Aleksei Belousov, speră să îmbunătăţească în mod semnificativ durata de funcţionare a aparatului.

N-ar fi rău să lucreze şi la viteza şi la agilitatea gândacului, pentru ca acesta să poată evita furia vreunei gospodine mai curajoase!

Totodată, robotul este dotat cu o minicameră şi cu senzori pentru detectarea şi evitarea obstacolelor şi poate fi manevrat cu ajutorul unei aplicaţii instalate pe telefonul mobil. Iniţial, robotul a fost creat pentru a fi folosit la căutarea victimelor sub dărâmături. Ulterior, armata rusă s-a arătat interesată de acest proiect şi a comandat o versiune specială. 

adevarul.ro