Primul automobil zburător va fi pregătit pentru testare în 2018 şi va fi pus în vânzare la nivel mondial peste opt ani, susţine compania americană Terrafugia în legătură cu prototipul său numit TF-X, informează ziarul spaniol „ABC”, citat de Agerpres.

Dotat cu aripi pliabile cu motoare electrice de 300 de cai putere, acest model este capabil să treacă de la poziţia orizontală la cea verticală şi va putea atinge o viteză de croazieră de 322 de kilometri pe oră. Proiectanţii susţin că va avea o autonomie de zbor de 805 kilometri.

Firma Terrafugia menţionează că obiectivul său este acela de a furniza „un veritabil mijloc de transport din uşă în uşă”, care să poată fi ţinut în garaj ca orice alt automobil.

Vehiculul va fi semiautomat, aşa încât utilizatorul nu va avea altceva de făcut decât să dea drumul calculatorului de la bord şi să indice direcţia în care doreşte să zboare. Ultimul cuvânt îi va aparţine operatorului TF-X, care va decide dacă se poate ateriza în locul ales de utilizator şi dacă este necesar să se renunţe, într-un anumit moment, la încercarea de aterizare.

Modelul a fost prezentat în SUA, la cea mai recentă reuniune anuală a Asociaţiei Avioanelor Experimentale, unde a fost difuzat şi un clip demonstrativ asupra modului de funcţionare al aparatului. Reprezentanţii companiei au explicat că modelul TF-X există la scala unu la zece şi este testat în tunelul de vânt de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).