Grupul norvegian Opera Software, dezvoltatorul browser-ului de Internet cu acelaşi nume, a acceptat să fie preluat de un consorţiu de companii chineze cu suma de 10,5 miliarde coroane norvegiene (1,23 miliarde dolari), informează Bloomberg.

Preţul de 71 de coroane (8,29 dolari) pentru fiecare acţiune Opera oferit de consorţiul chinez este cu 46% peste cotaţia de 48,77 coroane (5,72 dolari) înregistrat de titlurile Opera la închiderea sesiunii bursiere din 5 februarie, când au apărut primele informaţii privind o eventuală preluare. În aceste condiţii,  boardul Opera a decis, în unanimitate, să o recomande acţionarilor.

Consorţiul de companii chineze este condus de fondul de private equity Golden Brick Capital Management şi include producătorul de jocuri Kunlun Tech, precum şi furnizorii de soluţii de securitate pe Internet Qihoo 360 Technology şi Yonglian Investment. În urma preluării, Opera va dobândi accesul la noi surse de finanţare, precum şi la noi utilizatori în China.

‘Dacă vă uitaţi la partenerii industriali, vedeţi că este vorba de un ecosistem. Acesta este cuvântul cheie pentru că noi concurăm cu nume mari, precum Facebook, Google şi Apple. Să concurezi împotriva unui ecosistem este foarte greu. Acum am devenit parte a unui ecosistem care ni se potriveşte‘, a declarat preşedintele Opera Software, Sverre Munck.

Opera Software are peste 350 de milioane de utilizatori la nivel mondial, iar browser-ele sale sunt incluse în dispozitivele produse de fabricanţii de smartphones, precum Samsung Electronics Co şi Xiaomi Corp. Potrivit datelor NetMarketShare.com., browser-ul Opera Mini controla luna trecută aproximativ 7,3% din piaţa dispozitivelor mobile, fiind devansat de Google Chrome (42%), Safari (34%) şi de browser-ele Android cu 11,1%