În 2020, numărul persoanelor care vor avea cel puţin un telefon mobil îl va depăşi pe al celor care au electricitate sau apă potabilă, conform ultimelor previziuni ale companiei de tehnologie Cisco, relatează agenţia EFE.

Numărul utilizatorilor de dispozitive mobile, inclusiv phablete (un hibrid între telefon şi tabletă) va ajunge în 2016 la 5,4 miliarde persoane, circa 70% din populaţia estimată pentru acest an, se menţionează în studiul "Visual Networking Index — Global Mobile Data Traffic Forecast", publicat săptămâna aceasta de compania din California (SUA).

Cifra este superioară previziunilor internaţionale privind accesul la anumite servicii publice, precum electricitate (5,3 miliarde persoane) şi apă potabilă (3,5 miliarde persoane), sau la alte bunuri de consum, cum sunt autoturismele (2,8 miliarde persoane), conform Cisco.

Compania estimează că în cinci ani vor fi 11,6 miliarde de telefoane mobile, dispozitive şi conexiuni, inclusiv circa 8,5 miliarde telefoane personale, faţă de 7,9 miliarde în 2015. Dintre acestea, 67% vor fi "inteligente", faţă de 36% în 2015.

Nimeni nu îşi imagina la apariţia, în 2000, a primului telefon mobil cu cameră, că avântul va fi de aşa natură încât acestea vor fi, în cinci ani, conform Cisco, "principalele responsabile" pentru cel mai mare trafic de Internet, cu 72% din total.

Pe regiuni, America de Nord va continua să domine clasamentul, în 2020, cu cel mai mare număr de conexiuni pe telefonul mobil (95% dintre abonaţii din regiune), urmată de Europa Orientală (86%), Europa Occidentală şi Centrală (84%), Asia şi Pacific (72%), America Latină (70%) şi Orientul Mijlociu şi Africa (52%).

Creşterea ariei de acoperire pentru telefonia mobilă şi a cererii de conţinut pe anumite platforme va impulsiona, de asemenea, majorarea numărului de utilizatori de două ori mai rapid decât cea a numărului de locuitori, până în 2020.

"Mobilitatea este mijlocul predominant care permite transformarea digitală globală", precizează, într-un comunicat, Doug Webster, vicepreşedinte de Tehnici de Piaţă pentru Furnizorii de Servicii, din cadrul companiei americane.

La toate acestea trebuie adăugat faptul că smartphone-urile, laptopurile, tabletele şi phabletele vor acoperi 98% din eventualul trafic mobil de internet, se menţionează în comunicat.

"Schimbul" digital va creşte la niveluri de neimaginat datorită atâtor dispozitive mobile, de 120 de ori mai mult faţă de 2010, şi va ajunge la 366,8 exabytes, echivalentul a 81.000 de miliarde fotografii Instagram sau 7.000 miliarde de filme pe Youtube, faţă de 44,2 exabytes în 2015.

Ceea ce nu se va dezvolta la fel de repede va fi răspândirea, similară, a traficului mobil în toate regiunile lumii, fiindcă aceasta depinde de capacitatea economică şi de eficienţa reţelelor.

Lideri în privinţa ritmului de creştere vor fi Africa şi Orientul Mijlociu care, conform previziunilor, vor înregistra o creştere de 15 ori a fluxului de date.

Acestea vor fi urmate de Asia şi Pacific (creştere de nouă ori), Europa Centrală Orientală şi America Latină (creştere de opt ori) şi Europa Occidentală şi America de Nord (de şase ori).

Viteza va fi, de asemenea, un element care va determina "o explozie exponenţială" în reţelele mobile, deoarece, conform studiului, va creşte de 3,2 ori din 2015, de la 2 megabytes pe secundă la 6,5 megabytes pe secundă în 2020, datorită reţelelor 4G, al căror trafic va creşte de 13 ori în această perioadă.

O situaţie similară se va observa şi cazul înregistrărilor video cu dispozitive mobile, care va avea cel mai ridicat indice de creştere comparativ cu alte aplicaţii şi pentru care se estimează că, în cinci ani, va concentra 75% din traficul mondial de date.

Experţii preconizează, în plus, "un impact semnificativ" pe termen mediu al convergenţei tehnologiilor, precum tendinţa de a conecta la reţea toate dispozitivele din jurul omului şi accesorii precum ceasurile inteligente şi ochelarii speciali, pe lângă senzori şi avansurile din domeniul roboticii.

Webster recomandă ca toate acestea să fie privite cu siguranţa că acest "avans al Internetului lucrurilor" — reţea de obiecte cotidiene interconectate — va continua să se transforme în "beneficii tangibile pentru populaţie, afaceri şi societate".

Utilizatorii vor cere de fiecare dată mai multe filme de înaltă rezoluţie, mai multă bandă largă şi procesatoare mai rapide, ceea ce, de asemenea, va implica o creştere a numărului dispozitivelor de a patra generaţie (4G), conform Cisco.

Astfel, acest val de utilizatori de dispozitive mobile, de dispozitive inteligente, video şi reţele 4G va creşte de opt ori traficul de date mobile în următorii cinci ani. În definitiv, altă explozie tehnologică.

AGERPRES