Cel mai recent, cel mai mare şi cel mai modern distrugător american construit vreodată a început luni testele pe mare, la comanda sa fiind numit căpitanul James Kirk, omonim al miticului comandant din Star Trek, relatează AFP.

Marina militară a SUA nu a împins similitudinile până la a boteza nava USS Enterprise, ci a preferat s-o numească USS Zumwalt, în memoria unui faimos amiral.

Nava — care a costat 4,3 miliarde de dolari — este un vas cu siluetă futuristă, care îi va permite să se joace de-a v-aţi ascunselea cu radarele adversarilor.

Datorită marilor sale suprafeţe plane şi înclinate, ea ar urma să aibă aceeaşi semnătură radar ca un vas de pescuit, deşi lungimea sa este de 200 m şi are un deplasament de 15.000 de tone.

USS Zumwalt va fi echipat cu un sistem energetic integrat care, în afară de propulsie, îi va asigura alimentarea electrică a unor arme futuriste ca de pildă un tun electromagnetic, la dezvoltarea căruia US Navy lucrează de câţiva ani, precum şi a unor lasere puternice.

Acest distrugător are un pescaj destul de mic pentru a se putea apropia de coaste şi a sprijini trupe aflate la sol cu tiruri de artilerie, având şi o capacitate de apărare antiaeriană şi putând susţine lupte navale.

Doar trei nave din această clasă vor mai fi construite, deşi Marina Militară americană ceruse iniţial 32. Congresul a decis însă să folosească altfel bugetul, potrivit AFP.